«

»

Kas 11 2016

Termostat kullanma kılavuzu

cam00904Termostat, belirli bir sıcaklığa geldiğinde devrenin kapatılması ve açılması için kullanılır.

Termostatın ayar düğmesi, ideal oda sıcaklığınızı göstermelidir. Benim için 21,5 – 22 olan bu değer bir başkası için 25 olabilir.

Odanızı çabucak ısıtmak için termostatı 30’a getirmeniz hiçbirşey ifade etmez. Çünkü sistemin vereceği havanın sıcaklığı maksimum 26 derece civarındadır. Termostatın 30’a ayarlanması, sistemin hiç durmadan içeriye 26 derecede sıcak havayı sonsuza kadar üflemesi anlamındadır. Benzer şekilde yazın da 10 dereceye düşürmek anlamsızdır.

Odayı hızlı ısıtma/soğutma için yapılacak şeyler; fan hızını artırmak, cam ve kapıları kapatmaktır.

Termostatı kışın 30’a ayarlarsanız, odada olmadığınızda da sistem sürekli çalışmaya devam edeceğinden aşırı sıcaklık oluşacaktır. Gereksiz yere enerji israf edilecektir.

Isıtma/soğutma çalışırken pencere açılması, -özel bir durum yoksa- israftır.

Odayı çok ısıtmak sağlıklı bir şey değildir. Uyku getirme, uyuşukluk hali oluşturma gibi zararlarının yanında nem dengesini bozarak nefes almayı zorlaştırma ve akabinde yorgunluk oluşmasına neden olabilir. Odadan dışarı giidp geldikçe sıcaklık farkı fazla ise bu da hastalık riski doğurmaktadır.

Koridor gibi açık alanlarda insanlar oturup çalışmadıkları için çok ısıtmaya gerek olmamaktadır. Koridor sıcaklığını 25 dereceye getirmeye çalışmak yazıktır.

Enerji, insanlığın doğadan ve bilgiden sonra belki de en kıymetli hazinesidir. Türü ve kaynağı ne olursa olsun, israf edilmemelidir. Faturasını başkası da ödese, bedavaya da elde edilse israf edilmemelidir.

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 23 access attempts in the last 7 days.