«

»

Nis 14 2013

Kağıtta Yapılan Anketi Bilgisayarla Değerlendirme: queXF

queXF, temel olarak bir OMR yazılımı. OMR ise “Optical Mark Recognition ~ Optik İşaret Tanımlama” anlamına gelmekte. Temel kullanım amacı, sınav kağıdından ziyade anket kağıtlarınıdaki verileri yorumlamak.

Açık kaynayklı ve ücretsiz bir yazılım. Web tabanlı (LAMP) çalışıyor. Orijinal web sitesi için buyrun: http://quexf.sourceforge.net/

LimeSurvey ile güzel entegre oluyor. Yani örneğin, LimeSurvey’de web tabanlı bir anket yaptınız. Ama herkeze web’ten ulaştırma şansınız yok. Bazı kullanıcılara da elden kağıt dağıtmak istiyorsunuz. Bu durumda iki olasılık var:

  1. Elle tüm kağıtları inceleyip kendiniz LimeSurvey’e gireceksiniz seçenekleri
  2. Kağıtları pdf biçiminde tarayıp queXF’e vereceksiniz, o da isterseniz LimeSurvey’e aktaracak sonuçları, isterseniz SPSS’e, isterseniz, CSV biçiminde başka bir yere.

Çalışma mantığı temel olarak şöyle:

  1. LimeSurvey’de anketini oluştur.
  2. LimeSurvey’de anketi QueXML biçiminde dışarı ver. Bu durumda birkaç tane dosya oluşuyor:
    1. PDF dosyası: Anketin kağıda çıktı alınacak hali var. Üzerinde barkod falan var.
    2. XML -banding- dosyası: Kağıdın sınırları, soruların piksel cinsinden mesafeleri, şıkların anlamları (Evet, Hayır, Belki, vb.) gibi verileri tutuyor.
  3. Web’ten QueXF’e bağlan ve üstte elde ettiğin iki dosyayı sisteme yükle. Buraya kadar doğru yaptıysan zaten, şıkların anlamlarını falan çok güzel bir şekilde alıyor.
  4. Anketin çıktısını al. Denemek için bir kaç tane doldur. Bunları güzelce aynı şekilde tarayıp çok-sayfalı-pdf yap. Sunucu üzerindeki yükleme klasörüne (varsayılan: quexf/doc/filled) yükle.
  5. QueXF üzerinde, web üzerinden tanımlama işlemini başlat. Tüm dosyaları açacak, OMR yapıp sonuçları MySQL’e atacak.
  6. Sonuçları istediğin biçimde (SPSS / CSV) export et.

Deneyemediğim kısımları:

  1. Sonuçları RPC üzerinden doğrudan LimeSurvey’e göndermesi
  2. Serbest metin alanlarına elle yazılan ifadelerin tanımlanması. Bununla ilgili eğitimi falan var ama o kadar kurcalayamadım.

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 16 access attempts in the last 7 days.