«

»

Şub 15 2014

Biri bizimle dalga geçiyor!

ieltsÖSYM tarafından 14.02.2014 tarihinde yapılan açıklama –eğer ciddi bir hata yoksa– akademik camianın gezi parkı oldu.

IELTS sınavının denkliği artık olmayacak. İngiltere’nin ülkesine gelecek vatandaşlar için uyguladığı ve uluslararası geçerliliği bulunan sınav yıllardır ülkemizde uygulanmaktaydı. İngilizce seviyesini; okuma, dinleme, yazma ve konuşma şeklinde 4 ayrı başlıkta inceleyen ve ölçme-değerlendirme konusunda YDS’den çok daha başarılı olan sınavın kaldırılması bomba etkisi yaptı.

Sınavın ücretinin yüksek olmasına rağmen; mantıklı olması, doğru bir şekilde çalışıldığında geçmesinin çok zor olmaması nedeniyle oldukça popülerdi.

Kamunun konu hakkındaki gündemini İnternet’te biraz okumak istedim. Ekşisözlük’te daha 24 saat geçmeden 13 sayfa entry olmuştu.

Keza, akademiforum.org sitesinde de benzer şekilde 12 sayfa forum tartışması vardı. Daha fazla okumaya gerek kalmadı, yine toplumsal bir nefret durumu gördüm. Gezi parkından en önemli farkı; toplum’un öncekinden daha küçük olması. Yazık… Akademik insanlar bilimle uğraşmak yerine; akademikpersonel.org’ta özlük hakları ve adalet üzerine tartışmalarla uğraşmak durumundalar…

2013 içindeki YDS balyozu hakkında bir yazı yazmıştım zaten. 2013’ten önce girmiş olduğum ÖSYM’nin dil sınavından 57 puanım vardı. 2013 Bahar’daki YDS’den 36 aldım. Aynı yılın Eylül’ündeki YDS’den ise 55 aldım. Bahardan Eylül’e dile çalışmak adına hiçbirşey yapmadım (teknik dokümanları, yabancı filmleri ve müzikleri saymazsak). Benim İngilizce seviyem memleketimin resmi kurumları nazarında 57 – 36 – 55 şeklinde bir ters çan eğrisi çiziyor. Sanki; 2013 Bahar’da bir travma nedeniyle İngilizce’yi unutmuşum, Eylül’e kadar sürmüş bu unutkanlık….

İnternet’teki hakaret ve küfür içerenleri bir kıyıya koyalım ama oldukça düşündürenleri de var. Örnek:

– IELTS’i soruları çalamadıkları için iptal etmişlerdir.
– O zaman TOEFL neden duruyor?
– ABD’ye gücü yetmez bunların.
– Gubidik YDS ve soru paylaşımı sayesinde akademik camia F tipine dönüşecek.

Bu da hatırlamadığım bir yerden okuduğum ve durumu güzel ifade ettiği için aklıma gelen alıntı:

Filler kavga eder, olan çimenlere olur. Filler sevişir, olan gene çimenlere olur.

Allah sonumuzu hayreylesin.

Yorumu formunu geç

  1. Özkan

    Murat bu sınava çalışan biri olarak bu yazıyı okuyunca şoke oldum. Kalktığını bilmiyordum. Bende yazıda eçen bazı arkadaşlar gibi sınav soruları alınamadığı için iptal edildiğini düşündüm. Bakalım Hayırlısı Özkan http://www.vanhaberleri.com.tr Haber Editörü

  2. Samet YÜKSEL

    burada asıl büyük suç british council ve IDP’nindir.TOEFL karşısında ellerinin güçlenmesi için denkliği düşüren zihniyet, sınavın geçersiz olmasına neden olmuştur.Aynı şey zamanında kabul gören TOEIC sınavı için de olmuştu, tüm kamu personelinin kolaylığı ve puan ortalamasının yüksekliği nedeniyle yüklendiği TOEIC denklikten kaldırılmıştı, birde millet olarak kolaya biraz daha yatkınız ve çok çabuk şeyini çıkarıyoruz…

  3. web site kurmak

    ösym bu sınav konusu bir türlü halledemedi, her sınav da bir sorun çıkıyor.

  4. tabela

    Bu hata biran önce düzeltilmeli

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 22 access attempts in the last 7 days.