Şimdiye kadar evde isiridye mantarı yetiştirme konusundaki en başarılı uygulamam bu oldu. Sanırım 10 civarında deney çöp oldu. Bunların içinde 1 kiloya yakın buğday, 4-5 tane tuvalet kağıdı, bir takım karton/mukavva vb. maddeler bulunmaktadır. Öncekilerin çöpe atılmasının en büyük sebebi de malesef klorlu çeşme suyu imiş…
Pazardan aldığım istiridye mantarının şapka kısımlarını güzelce kızartıp yedikten sonra kök kısımlarından da karton, buğday, çay çöpü gibi bilimum malzemelere mantar aşılaması yapmıştım. Çay çöpünde dün itibarıyla mantar oluşumunu farkettim. Bugün de dünkünün iki katı kadar büyümüştü. 1 litrelik yoğurt kabına koyduğum çay çöpüne aşıladığım mantarın bebe halinin fotoları aşağıda:
Geniş açı fotoğrafı özellikle koydum. Şu andaki mantar oluşumunun boyutlarının görülebilmesi için. O fotodaki kırmızı işaretli bölgenin zum yapılmış hali diğer fotolar da…
İlk mantar denememiz olan "kütükte mantar" için, buraya tıklayabilirsiniz.
1 ping
Yorumu formunu geç ↓
Nigar ÖZALP
25 Ocak 2013, 08:43 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Sabrına ve emeğine dayanamadı artık onlarda :) İnşallah hasadın bol yemesi tatlı olur.
Anonim
25 Ocak 2013, 10:54 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Sağolasın. Öğreneyim, kitap yazacam. Gelsin paralar :P
Yıldırım
02 Şubat 2013, 09:36 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Güzel bir çalışma olmuş. Acaba ticari boyutlatda ekonomik bir yöntem olabilirmi ?
Murat Özalp
12 Şubat 2013, 11:32 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Olmaz. Bu konuda tonlarca araştırma var. İnternet’ten ulaşabilirsiniz. Ticari anlamda en verimli kompost karışımını hesaplamış adamlar. Buğday samanı ve kepek karışımından en verimli üretim sağlanabiliyormuş. Oranlarını hatırlamıyorum, araştırabilirsiniz.
saat
12 Şubat 2013, 08:47 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
istiridye, midye enteresan yiyecekler hakikaten.
cahit
16 Şubat 2013, 16:41 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
çay üreticisi olarak çayı bende saklıyorum ama bu kadar saklamadım gübre olarak kullanıyorum bende
Murat Özalp
16 Şubat 2013, 17:04 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Sadece saklama ile olmuyor bu işlem. Sadece saklarsanız, küf oluşur. İstiridye mantarı yetilştirmek istiyorsanız, aşılamanız lazım.
Blogatur
18 Şubat 2013, 21:49 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Çok ilginç gerçkten
ahmet durdu
12 Şubat 2016, 05:55 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Merhabalar murat bey bizim okulumuzda bir katı atık projesi var.o projeye istiridye mantarı yetiştirmeyi de eklemek istiyoruz. çay çöpünde istiridye mantarı olayının ayrıntılarını alabilir miyiz. kompostu nasıl yapılıyor.nasıl pastörize ediyoruzbir bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
Murat Özalp
12 Şubat 2016, 13:27 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Kompost için ilk başta birşey yapmanıza gerek yok. Çay çöpünde mantarın ihtiyacı olan selüloz zaten var. Ticari olmaz ama atık değerlendirme açısından işe yarayabilir. Pastörizasyona da gerek yok, zaten çayı içmek için pişirirken pastörize etmiş olacaksınız. Dikkat edilecek en önemli şey, çay için klorsuz su kullanılması. Denemeleriniz için şişeli bakkal suyu kullanabilirsiniz. Misel (tohum) temin ettikten sonra, çay çöpünün içine atmanız yeterli olacaktır. Hatta pazardan alacağınız bir mantarın parçalarını da atarsanız, tutturabilirsiniz. Bu arada sadece çay değil, filtre kahvenin atıkları da selüloz içeriyor ve yurtdışında bu şekilde mantar yetiştirildiği oluyor. İnternetten arayabilirsiniz.
Bayram
19 Mart 2016, 12:35 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
Merhaba Murat bey bende boyle bir uygulama yapmak istiyorum. Bu kompostu kabindan cikarirsak yanlardanda mantar alabilme sansimiz olabilir diye dusunuyorum acaba kabini keserek icinden cikarsak cay copunun dagilma olayi olurmu? Dusuncelerinizi bekliyorum….
Kütüğe Mantar Aşıladık - Murat Özalp
24 Ocak 2013, 20:07 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
[…] Çay Çöpünde İstiridye Mantarı […]