«

»

Kas 16 2016

Güdük likert hazırlayanları kınıyorum

Bu likert’ler daha düzgün yapılamıyor mu yahu? Bir bakarmısınız şunlara:

selection_058 selection_057Katılıyorum ve katılmıyorum arasında “kararsızım” var. “ben salağım” der gibi bişey. “Kararsız değilim ben; olması veya olmaması benim için önemli değil” demek için hangisini seçmem gerekiyor? “Boş bırak” diyeblirsiniz ama doğru seçenek o değil ki. Kararsız olanlar boş bıraksın soruyu.

Mor olan da taze taze bugün geldi. “Kısmen katılmıyorum” ve “kısmen katılyorum” ifadelerinin mantıksal olarak aynı olduğunu, dolayısıyla bu likertin mantıksız olduğunu, hatta buna dayanarak yapılan akademik çalışmanın bile sorgulanması gerektiğini, (böyük resmi gördüm :P) benden başka düşünen varsa, dernek kuralım beraber. Aynı likertin bir de “tarafsızım” kısmı var, o da ayrı konu. “kararsızım”dan daha iyi gerçi ama yine de beğenmedim ben.

İddia ediyorum; bu tarz güdük likert ile yapılan anketler düzgün bir ölçek ile yeniden yapılırsa sonuçlar değişecektir. Sonuçlar değişmezse, ben değişeceğim. Tek arızanın ben olduğumu kabul edeceğim.

Buraya kadar sabredip okuyan anketçiler varsa, bir ricam da “anketi dolduranlara, geçmiş cevapların özetlerini görüntüleme” olanağı vermeleri. Google’ın anketlerinde hazır zaten bu özellik. En güzeli, davetli listesi belli ise çalışmanın yayınlanmış halini sonradan ulaştırmaktır aslında. Ama o kadar büyük incelik beklersem, kendime üzülürüm. Harcadığımız zamanın ne şekilde kullanılacağını insan bilmek istiyor. Ya da para verin kardeşim, bir motivasyon kaynağı lazım illaki. Bıktı millet elalemin akademik çalışma şeysine katı sağlayan figüran olmaya.

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 18 access attempts in the last 7 days.