«

»

Eyl 20 2016

Çocuklar için kontrolsüz internet (ve teknoloji) tehdidi

Özellikle ilkokul çocuklarını korumamız gerektiğini düşünüyorum. Çok zor biliyorum ama en azından zararlı şeylerin yerine koyabilecek alternatifler için çaba harcamalıyız. Özellikle sarı öküzü vermemiş olanlar (bizim gibi) için belki bir nebze daha kolay olabilir. 7,5 yaşında çocuğumun hemen hemen tüm arkadaşlarının tableti ve/veya her istediklerinde kullanabilecekleri tablet/telefon tarzı imkanları var. Bizim henüz yok, bakalım ne kadar direnebileceğiz.

Bu konuda kuru kuru direnmiyoruz tabi ki. Bakın neler yaptık/yapıyoruz/yapmaya çalışıyoruz:

  • Evde 37 ekran kötü bir TV var. Uydu var ama paralı abonelik yok. Çizgi film kanalları da eskiden beri çıkmıyor (!) bizim televizyonda. Onun haricindeki tüm kanallar açık.
  • Çocuğun dijital oyun oynama talebini karşılayabilmek için ucuz (100 lira) bir oyun konsolu aldık. Eski tarzda (SNES gibi) oyunları destekliyor. İnternet bağlantısı yok. İçindeki hazır oyunları sildim, bilgisayara bağlanıp oyun atılabiliyor. Önce bir emülasyonda oyuna bakıp sonra konsola yüklüyorum. Fotoğraf, video çekebiliyor, MP3 çalabiliyor. Pili çok uzun gidiyor. Tabletin yerini asla tutmuyor tabii ama idare etmeye çalışıyoruz.
  • Anne ve babanın cep telefonları Android. Ancak onlarda da oyun yok. Bir ara İngilizce 1-2 oyun kurdum çocuğa faydası olur diye, ancak onun da hemen bağımlılık ve alışkanlık yapmaya başladığını farkedip kaldırdım.
  • Çizgifilm izleme talebine karşılık, evdeki bilgisayardan istediği hemen hemen her zaman çizgifilm izlemesi serbest. Ödevlerini yapmış olmak şartıyla ve saatlerce takılmamak şartıyla.
  • İzlenen şeylerden daha fazla keyif almak için; projekiyon cihazı ve en büyük camın kornişine monte 3m genişliğinde straforlu perdemiz var.
  • Kitaplar, Pinterest, vb. kaynaklardan öğrenilip uygulanmaya çalışılan belki yüzlerce farklı etkinlik türü denemeleri (ponpon yapma, takı tasarımı, kilim örme, dikiş, kağıt etkinlikleri, boyama, slime, vb.)
  • Bilgisayara bağlı olan siyah/beyaz lazer yazıcıdan sınırsız çıktı alma özgürlüğü var. Boyama, vb. etkinlikler için oldukça faydalı.
  • Çocuk kitaplarını falan saymıyorum zaten. İstediği tüm kitapları (okumak şartıyla) satın alabiliyoruz.
  • Ve en çok sevdiğim de: mahallemizde halen çocukların oynayabileceği çok güzel sakin sokaklarımız, meydanımız ve parkımız var. Bir siteye ait değil, mahalledeki tüm çocukların ortak alanı. Farklı insanlarla farklı sokak oyunları oynayabiliyor. Ödevini yapmış olmak şartıyla sokağa çıkma konusunda da sınırı yok.
  • Günde 1 liralık bakkala gidip alışveriş yapması serbest.
  • Okul döneminde yatış saati 21:00. Bu da çok önemli. Şimdiye kadar konu hakkında fikir belirten duyduğum herkesin ortak fikri bu. Hem çocuğun sağlıklı büyümesi hem de çok fazla boş zaman kalıp zarralı şeylere sarmaması açısından oldukça önemli.
  • Bir gün tablet almak kaçınılmaz olursa, onda da ebevyn denetimlerini hemen etkinleştireceğiz tabii ki. Hem İnternete girişte hem de uygulama yüklemede.
  • Yakın gelecekte birgün telefon almamız gerekirse, kamerası ve interneti olmayan eski tip tuşlu telefon olacaktır zannımca.

Not: Daha büyük yaşlar için çözüm önerileri isteyenler varsa, henüz ihtiyacım olmadığından elimde hazır liste yok, 5-6 sene sonra gelin :)

Bad Behavior has blocked 12 access attempts in the last 7 days.