«

»

Eyl 08 2014

Bitirme ve Proje Öğrencilerinin Dikkatine

Genel

2014-2015 Güz döneminde Bitirme ve Proje derslerini benden alan tüm öğrenciler için aynı kurallar uygulanacaktır. Birden fazla kişi aynı projede çalışabilir. Bu konudaki önerilerinizi bana bildirebilirsiniz. Aşağıdaki metni lütfen dikkatle okuyunuz.

Konu seçimi

Konu seçimini öğrenciye bırakıyorum. İlk defa geçtiğimiz sene bu şekilde yaptım ve oldukça verimli geçti çalışmalar. Merak ettiğiniz herhangi bir konuda çalışmayı tercih edebilirsiniz. Konunun daha önce yapılmış olması da önemli değil. Başkasının yaptığı bir işi sizin de yapmanız yasak değil nasılsa. Konu bulamayan arkadaşlar yanıma gelip danışabilir. Kısacası; konu seçerken özgür düşünmenizi, fantazi yapmanızı istiyorum.

Konu seçerken en önemli unsur; kendinize katkısı olacağını düşündüğünüz ya dabaşka bir zamanda ya da yerde çalışma imkanınızın olmadığı bir konu seçilmesidir. Daha önce aynısını onlarca kere yaptığınız bir “bilet satış otomasyonu” projesini yeniden yapmanızın benim gözümde hiçbir değeri yoktur.

Konu seçerken yine önemli olan bir nokta da MÜHENDİSLİK alanında yer etmiş bir çalışma olmasıdır. 4 tane SQL cümlesini yüzlerce kere kullanıyor olmanız değerli bir çalışma değildir. Bir komutu 1 kere akıllıca kullanabilen insan, aynı komutu yüzlerce kere de kullanabileceğini ispatlamıştır.

Zaten çok iyi bildiğiniz bir dilde, herşeyiyle (HTML, CSS, SQL, analiz, grafik tasarım, vb.) tamam bir otomasyona 2 ay boyunca çaba harcanması ile, daha önce hiç kullanmadığınız farklı popüler bir dil (Phyton, Ruby, Haskell, vb.) ya da farklı popüler bir veritabanı (PostgreSQL, NoSQL, Hadoop, vb.) ile tırmalayarak 2 ay boyunca sadece 2-3 tane web sayfası yapabilmeniz aynı değerde olablir.

Konu seçerken aşağıdaki tarzda maddelerin birisinde veya birkaçında ağırlığı olan konular düşünmeniz faydalı olacaktır. Bunları fikir vermesi için yazdım, liste daha da uzatılabilir.

  1. Algortima. Optimize edilmiş, karışıklığı ve kaynak ihtiyacı az olan kod yazmak gibi mesela. Ya da bir problemin çözümü için kafa yormak. Ya da mevcut bazı algoritmaları (yapay zeka, yapay sinir ağları, bulanık mantık, vb.) kullanmaya çalışmak.
  2. Analiz. Basit bir otomasyon gibi gözükse bile ihtiyaç analizi iyi yapılmış uygulamalar diğerlerine göre oldukça değerli olacaktır. Örneğin hepsiburada’nın bu anlamda tasarımını çok beğeniyorum.
  3. Grafik tasarım. Herkes developer olacak diye birşey yok. Grafikçi olmak isteyen arkadaşlara da kapı açık.
  4. Güvenlik. Geliştirilen uygulama basit gözüken bir otomasyon olabilir. Güvenlik açısından güçlendirilmiş (hardened) olursa, bu büyük bir artıdır.
  5. Performans. Herkesin yaptığüı uygulamayı diğerlerinden daha hızlı çalışacak şekilde yapabiliyorsanız, ciddi bir artıdır. Hepimiz sıkıştırma, dosya indirme, resim işleme, vb. uygulamalarda hep en hızlısını istiyoruz.
  6. Otomasyon, entegrasyon. Birden fazla farklı sistemi birbiri ile konuşturmak, beraber çalıştırmak oldukça zor iştir. Robotiğin temellerinden birisidir.
  7. vb. diye gider…

Hiç gerekli olmamakla beraber illaki de benim uzmanlık alanlarımda çalışmak isteyener için; Linux üzerinde yapılan herhangi birşey ya da bilgisayar ağları konusunda çalışılabilir.

 

Görev yönetimi

Seçilen projelerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için bir proje yönetim aracı kullanacağız. workmateapp.com, FreedCamp veya Trello gibi ücretsiz olan arçlardan birisi olacak muhtemelen bu. Bu tarz araçlar sayesinde, yapılacak işler ve ilerleme aşamaları tüm üyeler arasında kolaylıkla takip edilebiliyor. Detayını sonra konuşuruz.

Yardım alma

Bir yerden yardım almadan proje yapmak mümkün değildir. Bu yardımcı kaynaklar İnternet, kitaplar, arkadaşlar, vb. olabilir. Biryerden yardım alınıp alınmadığı konusunda öğrenci isterse danışmanını rahatlıkla kandırabilir. Bu noktaya gelmemesi için ben baştan dürüst olarak her türlü yardımlaşmanın serbest olduğunu belirtiyorum.

Ancak projenin herhangi bir kısmı ile ilgili soru sorduğumda muhatap öğrenci bilemezse ya da herhangi bir kısmını yeniden yapılmasını istediğimde yapamazsa, o zaman yardım almanın ötesine geçildiğini düşünmemem için çok uğraşmanız gerekir :)

Kısacası istediğiniz yerden yardım alın; yaptığınız işe hakim olmak kaydıyla…

Değerlendirme

Baştan hedeflenen sonuca ulaşılması projenin proje olabilmesi için çok önemlidir. Ancak daha önce proje tabanlı iş yapılmamış olması ve konu belirlenmesindeki uyumsuzluklar nedeniyle malesef proje yürütülmesinde aksaklıklar ve gecikmeler yaşanabilmektedir.

Hiçbir aksaklığın yaşanmayacağı proje zaten mümkün değildir. Böyle bir proje var ise şayet; her bir aşaması zaten bilinen ve önceden kestirilen bir çalışmadır. Ya daha önceden hazırda vardır ya da öğrenciye katacağı hiçbir şey yoktur.

Bu nedenle, yönetimimde olan projelerin tamamlanamaması puan kaybı sebebi değildir. Ancak çabanın az olması ya da baştan konuşulan ve iki tarafın da kabul ettiği şartların sağlanamaması puan kaybı sebebi olacaktır.

Teslim konusu

Bölümün web sitesinde belirtilen yazım kurallarına mutlaka uyulacaktır. Son haftaya kalmadan, PDF olarak benim nihai halini görmediğim belge jüride kabul edilmeyecektir. Tamamlanmış tezin PDF hali (Scribd gibi ücretsiz bir sitede veya bloğumda) internet ortamında yayınlanacaktır.

1 ping

  1. Bitirme ve Proje Öğrencilerimin Dikkatine - Murat Özalp

    […] Şu metni lütfen dikkatle okuyunuz: http://web.bilecik.edu.tr/murat-ozalp/2014/09/08/bitirme-ve-proje-ogrencilerinin-dikkatine/ [0] […]

Yorumlara kapatılmıştır.

Bad Behavior has blocked 19 access attempts in the last 7 days.