«

»

Tem 19 2014

Chocolatey: Windows için APT tarzında paket yöneticisi

Paket yöneticisi nedir?

uygulamalarBirçok Linux dağıtımında kullanışlı paket yöneticileri vardır. Ücretsiz ve lisansı uygun olan programlar, kütüphaneler kolaylıkla buradan yüklenebilir. Debian tabanlı dağıtımlarda (Ubuntu, Mint, Raspbian, Pardus, vb.) paket yöneticisi olarak apt-get komutları kullanılır. Örneğin Ubuntu’da firefox yüklemek için yazmanız gereken tek komut şudur: apt-get install firefox

İsterseniz, grafik arayüzden de yükleyebilirsiniz tabii ki. Ama konsolun avantajları da var ki hala kullanılıyor. Hatta yılların Windows’u bile artık konsol tabanlı sunucu işletim sistemi yapıyor. Şimdi aynı özellik/güzellik, Chocolatey sayesinde Windows’ta da kullanılabiliyor. Örneğin Chocolatey ile Wndows’a Firefox yüklemek için yazmanız gereken komut şudur: choco install firefox

Aslında sadece işletim sistemine yüklenen paketler için geçerli değil bu tarz paket yöneticileri. Diğer platformların da kendine ait olabiiyor. Mesela CPAN (Perl), PIP (Python), GEM (Ruby), PEAR (PHP), vb.

Chocolatey’in indirdiği sıkıştırılmış kurulum dosyaları aslında, NuGet adı verilen bir paket yönerim sistemi biçiminde. NuGet; Microsoft yazılım geliştirme platformları için bir paket yöneticisi. An itibarıyla NuGet deposunda da 24820 paket listeleniyor.

Program yüklemek için neden komut yazayım?

Elden geldiğince bu sorunun cevaplarını yazmaya çalıştım:

  1. Hiç kimse fare ile tıklayarak onlarca programı bu kadar hızı kuramaz. Aynı anda birçok programı tek satır komut ile bu sayede kurabilirsiniz. Mesela benim yarım saat önce yazdığım ve hala işleyen komut şu:
    choco install ccleaner putty filezilla vim tortoisesvn teamviewer sysinternals treesizefree procexp wireshark FoxitReader k-litecodecpackbasic baretail IrfanView speccy adblockplusie notepadplusplus mp3tag 7zip.install freemind vlc Hepsini teker teker birşey sormadan kuruyor güzel güzel. Bir de bunların hepsini teker teker indirip kendinizin kurduğunu düşünün…
  2. Yansı desteği. Normalde her programı ya kendi sitesinden indiririz veya bir download sitesinden. choco sayesinde ise istediğiniz bir yansıyı seçebilirsiniz.
  3. Bilgisayarınızda yüklü programları kolayca listeleme: choco list -localonly
  4. Bir veya birçok programı kolayca kaldırma:  choco uninstall firefox  gibi.
  5. Özellikle Windows’u yeniden kuracağınız zaman, yüklü paket listesini dışarı alıp, Windows’u kurduktan sonra, bir satır komut ile tüm paketlerinizi getirebilirsiniz.
  6. Yüklü paketlerinizi güncellemeye (ve güncellemeleri takip etmeye) uğraşmazsınız. choco bunu kolayca halleder: cup all
  7. Program lisansları canınızı sıkmaz. choco’da herşey lisanslıdır. Tamamı ücretsiz olarak zaten kendinizin de indirip kullanabileceğiniz uygulamalardır.

Anlaşıldı, güzel bir şey. Yükleyelim o zaman

Efenim, choco’nun özü zaten otomatize iş yapmak olduğundan, kendisini de GUI üzerinden yükletmiyor. Onu da konsoldan halledeceğiz:

  1. Windows’ta Power Shell‘inizi Yönetici olarak açın.
  2. Şu komutu yazın:  Get-ExecutionPolicy cevap olarak muhtemelen Restricted  göreceksiniz. Eğer cevap doğru ise şu komutu yazın:  Set-ExecutionPolicy Unrestricted  “Emin misiniz” tarzında birşeyler sorar, uygun cevabı verin. Yeniden Get-ExecutionPolicy komutunu verdiğinizde, Restricted görürseniz, işlem tamamdır. Olmadıysa, google’a sorun, ben de anlamıyorum PowerShell’den.
  3. Power Shell’in yeni komutu, choco’yu yüklemek için artık. Şöyle: iex ((new-object net.webclient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))

Bir sorun çıkmadıysa, choco kullanıma hazır. Güle güle kullanın.

Başka?

Choco paket veritabanını web üzerinden görmek isterseniz, adresi şöyle: https://chocolatey.org/packages. Ben baktığımda, 1996 tane paket vardı deposunda. Bunların birçoğu farklı sürümlerinden oluşuyordur ama listenin gittikçe büyüyeceğine eminim.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 27 access attempts in the last 7 days.