«

»

Ara 17 2013

Güvenli Bulut Kullanımı İpuçları

Bulut depolama, çığ gibi büyüyor. Hareketli olan, veriye her yerden ulaşım sağlamak isteyenler için güzel avantajları var. 10GB ücretsiz bulut depolama alanı veren servisler mevcut. Windows, Linux, MacOS, Android işletim sistemlerine program yükleyip kolaylıkla veri paylaşabiliyoruz. İşyerinde oluşturduğum dokümana akşam evden çalışmaya devam edebiliyor, tatilde iş ve ev dışında iken telefonum üzerinden bulut verilerime erişebiliyorum. Ancak “güvenli mi?” sorusu tedirgin etmiyor değil. Bununla ilgili okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim. Sayılan 5 ipucu şu şekilde:

  1. Bulutta kritik veri bulundurmayın. Sistem ne kadar güvenilir olursa olsun, sonuçta size ait değil.
  2. Kullanacağınız bulut servisinin sözleşmesini okuyun. Bilgilerinizin reklam amaçlı olarak kullanılmasına izin vermiş olabilirsiniz.
  3. Parola seçimi konusunda hassas davranın. Yapılan bir araştırmaya göre kullanılan parolaların %90’ı saniyeler içinde kırılıyormuş. Özellikle birden fazla servis için aynı parolayı kullanmayın. Her servis için ayrı parola kullanmak zor olduğu için şöyle bir tavsiye veriliyor: Standart bir basit parola belirleyip (mesela: 0571), bu parolanın önüne ve arkasına eklemelerde bulunabilirsiniz. Örneğin; gmail için “Sposta0571gmail”; facebook için “Sosyalag0571fb”; vb.
  4. Şifreleme nimetlerinden faydalanın. Buluta konan dosyaları arşivleyip parola koruması kullanabilirsiniz. Bilinen hemen tüm sıkıştırma programları parolalı arşiv oluşturmayı desteklemektedir.
  5. Doğal olarak şifreleme destekleyen bir bulut servisi kullanın. “Wuala” ve “SpiderOak” siteleri şifreleme sunan bulut servislerine örnek gösterilebilir. Bize ait olan dosyalar önce şifrelenir, sonra buluta aktarılır. Firmanın kendisi bile dosyalarınızı göremez.

Kaynak: http://www.computerworld.com/s/article/9244838/5_Tips_to_Keep_Your_Data_Secure_on_the_Cloud

  1. anket doldurarak para kazanma

    paylaşım için teşekkürler faydalı olur

  2. proje yardım

    Faydalı bir yazı olmuş Murat bey teşekkürler.

  3. ilginc ve enteresan bilgiler

    İlk madde de belirttiğiniz gibi en en en en önemlisi sistemde  kritik veri bulundurmamak. Güzel bir makale olmuş teşekkürler.

Yorumlara kapatılmıştır.

Bad Behavior has blocked 12 access attempts in the last 7 days.