Yiyecek-içecek satılan işyerlerinde; dükkana gelen fakirlerin için yemesi için önceden para verilme işlemine “askıya yemek bırakma” deniyor. Deyimin ve eylemin İtalya’dan geldiği yönünde rivayetler olduğu gibi, geçmişimizde ahilik kültüründen de geldiği yönünde rivayetler bulunmaktadır. (Bkz: ekşisözlük)
Uygulama sayesinde; ısmarlayan kime ısmarladığını bilmezken, askıdan yiyen de kimin ısmarladığını bilmez. Askıdan yemek isteyen de “askıda yiyecek var mı?” şeklinde sormaya gerek duymadan, duvara bakarak görür.
Yalnız bir noktayı vurgulamak lazım; yarın bakarsınız adamın birisi gayet ciks kıyafetle askıdan yemek yer. Böyle bir durumda kızacaksanız, askıya bişey bırakmayın. Belki öğrencidir, belki yolcudur, belki parasını evde unutmuştur, belki de Hızır Aleyhisselam’dır. Askı kültürünün temelinde “askıdan herkesin yiyebileceği” ve “askıya bıraktığınızı kimin yiyeceğini bilmemeniz” düsturları bulunmamaktadır.
Bilecik’te benim bildiğim askı uygulaması olan mekanlar şöyle:
- Yeşil Çeltik Ekmek Fırını (Stadyum’dan Kent Orman’a doğru giden yol üzerinde, Stadyum’dan 200 metre kadar aşağıda.)
- Altın Kaşık Lokantası (Tepebaşında, Teknosa’nın yanında. Normalde 2,5 liraya çorba içerken, askıya bırakmak istediğinizde 2 lira alıyorlar. Bu da ayrı bir güzellik.)
- …
1 yorum
Fikret
27 Temmuz 2013, 16:27 (UTC 2) Bu yoruma bağlantı
bende bileciği düşünüyordum bunları not alayım bari :)