«

»

Eyl 29 2012

Riga, Letonya Seyahati Notları

Riga, Letonya Gezisi

Yıllarca SSCB egemenliğinde olmalarına rağmen, Leton halkını karakter olarak İskandinav halklarına daha yakın buldum. Çok fazla gürültü patırtı yapmıyorlar. Toplu taşımalarda ve yollarda telefonla konuşan bile yok. Bir otobüste iken telefonum çaldı, rahatsız oldum :) Halkın %30'u Rus. Genel olarak, eski yaşananlardan dolayı Rusya fazla sevilmiyormuş.

Her taraf ağaçlık, sakin güzel bir memleket. Bayan nüfusu oldukça fazla. Otobüs, tramvay, metro gibi hemen tüm araçların şoförü genellikle bayan. Erkekler diğer Avrupa ülkelerine gidiyormuş. Bir taksi filosunun tüm araçlarını bayanlar kullanıyor.

Hava şartlarının sert olmasına rağmen, düzlük olduğu için bisiklet kullanımı çok yaygın. Hatta; şehrin her tarafına yerleştirilmiş bisikletlerden birisini alıp, gideceğiniz yerdeki bisiklet durağına bıraktığınız sistemden de var.

Gelir dağılımı -bizdeki gibi- birazcık dengesiz olduğundan, lüks arabalar ve motosikletlerle dilencilik yapanları yanyana görebiliyorsunuz. Gece dışarı çıkmadığım için bilmiyorum ama gündüz asla güvensizlik veren bir ülke değil. Riga'nın her bir köşesi İstanbul'dan daha güvenlidir bence.

Yaya geçidinde duran şoförler burada da mevcut :) Tramvay, otobüs, vb araçlarda aracın arka kapısından binip, e-bilet kartınızı arka taraftaki "kart okuyucu"ya okutmanız gerekiyor. Kartınızı okutmazsanız, şoförün anlama ihtimali çok zor. Ama herkes okutuyor kartını. Ükemizde bu tarz bir uygulama olsa, kimse kart okutmayacağı için iflas eder.

Önce yolculuk hazırlığı:

  1. Pasaport için tüm evrakları Perşembe sabah 8.00'da teslim ettim. Aynı gün akşam PTT kargo'dan EGM'den kargo paketlendiğine dair SMS geldi. Cuma sabah gidip kargodan aldım pasaportumu. Tam 1 iş günü yani.
  2. THY'den bilet alırken skyscanner sitesi üzerinden aldım. bu da bir Yunan acentesi olduğunu sonradan öğrendiğim airtickets sitesinden verdi. Yolcu isminin birisini yanlış (benim yerime eşimin adı) yazmışım. Promosyonlu bilet olduğundan iadesi olmuyormuş. Olsa bile 25Avro geriye veriyorlarmış. Böyle bir bilet gitti. THY, acenteyi aramamı söyledi. Acente telefonu açmadı, falan filan…
  3. THY'den son anda (son bir hafta mesela) yurtdışı bilet almak çok sakat. Fiyatlar döviz fiyatlarından daha hızlı değişiyor. 20 dakika içinde 2-3 kat artabiliyor veya yarıya düşebiliyor fiyatlar.
  4. THY'ye alternatif olarak "Air Baltic" firmasını da önerebilirim. Bazen fiyat daha uygun çıkabliyor. Ve ilginçtir, THY'nin aksine fiyat son zamanlarda değişmiyor.
  5. booking.com'u takdir ettim. Gitmeden önce en ince detayına kadar internetten inceleyebildik sayesinde. İlave çocuk yatağının ücretsiz olduğunu dahi öğrenebildik. Üye oldum siteye, kesinlikle işe yarar.
  6. Havaalanında bilgisayarları da çantadan çıkarmak gerekiyor, hem de iki ayrı kontrolde. Çantada çok derine koymamak lazım.
  7. Uçuştan 24 saat önce check-in yapmayı unutmuyoruz tabii ki.

Şimdi Riga notları:

  1. Bildiğimiz çayı bulmak çok zor değil. Ama genelde sallama çay var. Hem de pahalı satıyorlar. En ucuzu 0,40 Lat (1,30 TL civarı). Konkalanacak yerde de rahat rahat çay içebilmek için, milyoncularda 5TL'ye satılan su ısıtıcılarından götürdük, bolca da sallama çay. Rahat ettik :)
  2. Farklı yemeklere adaptasyon ve düzgün yiyecek bulma konusunda hemen sorun yaşamamak için, TR'den bence bozulmayacak yiyecekler (pasta, börek, bisküvi, vb.) götürmekte fayda var. Rahatlıkla bisküvi bile alınamıyor bakkaldan. Birçok ambalajın üstünde İngilizce açıklama yazmıyor.
  3. Havaalanından merkeze kadar taksi ile gelince 10Lat civarı yazıyor.
  4. Toplu taşıma oldukça iyi. Sağda solda (özellikle rimi süpermarketlerde) olan e-talon (e-bilet) makinelerinden visa kartınızla günlük, haftalık e-bilet alabilir ve tüm vasıtalara bununla ücretsiz binebilirsiniz. 5 günlük yanlış hatırlamıyorsam, 8Lat.
  5. Otobüs ve tramvaylarda nakit para geçerli. Doğrudan şoföre 0,7Lat verebilirsiniz.
  6. Riga'nın tüm toplu taşıma araçlarının saatlerini ve duraklarını internetten görebilirsiniz. Adres: http://www.rigassatiksme.lv/
  7. Riga Pocket Guide adında bir kitapçıkları var. Oldukça kullanışlı. Görülecek her yeri kısa kısa açıklamışlar. Turizm bürolarından isteyebilirsiniz.
  8. Dükkanlarda poşet para ile satılıyor. Poşet istemezseniz, tezgahın üstünde öylece kalıyor siparişleriniz.
  9. Yemek konusu sıkıntılı biraz. Denize yakın ama çok fazla deniz ürünleri  lokantası yok. "Kebap" ismi genelde biliniyor. 6-7 tane dönerci dükkanı var. Dönere "kebap" diyorlar. Gördüğüm kadarıyla dönercilerin tamamı dana ve tavuk eti kullanıyor. Hatta hemen hepsinin kapısında "Halal" yazıyordu.
  10. 1 Lat 3,3TL civarına tekabül ediyor. Lat, "Ls" veya "LVL" şeklinde kısaltılıyor ve "Lats" şeklinde telaffuz ediliyor. Harcama yaparken dikkatli olmak lazım. Etiketlerdeki küçük sayıları görünce gaza gelmemek çok zor.
  11. Tuvaletlerde (hepsi alafranga veya klozet) taharet musluğu yok. Yıkamıyor demek ki vatandaşlar… Ona göre bir çözüm üretmek lazım.
  12. Kamusal alanlarda çokça tuvalet var. Kolay bulunabiliyor ancak genelde de para otomatı koymuşlar kapılara. Kapıya 20 santimi (20 kuruş gibi bişey) atarsanız açılıyor. Cepte bozuk para bulundurmak lazım.
  13. Gençlerde ingilizce bilme oranı oldukça fazla. Otobüs şoförleri (çoğu bayan) genelde 1-2 kelime dışında bilmiyor. Onlarla da haritadaki gideceğimiz yeri göstererek anlaşabildik.
  14. Çok sık döviz bürosu var. İstediğiniz zaman her yerden çevirebiliyorsunuz.
  15. Konaklanacak yer merkeze yakın olursa, toplu taşıma kullanmaya gerek kalmayabilir. Hemen her yer yürüme mesafesi.
  16. Gidilecek sezona dikkat etmek lazım. Malum vatandaşların hava şartları bizimkine göre daha kış. Letonya meteoroloji web sitesi de şurada: http://www.meteo.lv/

Öneriler:

  1. Ben gitmedim ama Avrupa'nın diğer kentlerine çok ucuza gidebilirsiniz. RyanAir gibi firmalar inanılmaz fiyatlara uçuruyor.
  2. Riga'daki gezilecek yerlerin çoğu "Old Town (Eski Riga)" adı verilen yerde toplanmış. Riga'nın da merkezi (çarşısı) burası aynı zamanda. Kilise, katedral, kale, müze, vb. ne ararsanız burada. Birçok yerden temin edebileceğiniz haritalardan (örnek için tıklayın)  bir tane elinize alıp sokak sokak gezebilirsiniz. Yürüyerek ve bahse konu mekanlara girip çıkarak 2 gün gezinebilirsiniz bu şekilde.
  3. Savaş müzesi de iyiydi. Giriş te ücretsiz. Bazı canlandırmalar çok hoştu. Trene yaklaşınca düdük çalması veya mankenin önünden geçerken kafasını çevirmesi gibi…
  4. Kaldığımız yerden çok memnunduk, adını anıyorum bu nedenle. Eski Riga'ya 1,5km mesafede olan FG Gertrude Riga City Centre isimli otelde kaldık. 4 yıldızlı, kendi halinde nezih bir otel. Rezervasyonu ve ödemeyi booking.com üzerinden gitmeden yapmıştık, hiç bir sorun çıkmadı. Eşim ve 3,5 yaşında çocuğum ile 7 gece kaldık ve toplam 570TL gibi bir para ödedik. Bu fiyata açık büfe kahvaltı (güzeldi yemekler) ve ilave çocuk yatağı da dahil. Yürüyerek 10-15 dakikada merkeze gidebilir veya otelin 50m ilerisinden duraktan otobüse binebilirsiniz.
  5. Konaklamayı daha da uyguna getirmek isteyenler için de mekanlar var. Backpackers Hotels tabir edilen yurt tarzı yerlerde geceliği 10TL'ye bile kalabilirsiniz. Veya tuvaleti koridorda ortak olan oteller var, onlar da çok uygun fiyatlı. Bu konuda da booking.com'u inceleyebilirsiniz.
  6. Jürmala gezisinden çok memnun kaldık. Sahili ve kumu harika. Çok tatlı sessiz sakin biryer. Sezonda görmedim ama yine de çok gürültülü olacağını sanmıyorum. Evler kocaman bahçeler içerisinde. Komple ağaçlık ve orman. Jürmala'ya gidince, kocaman bi park var parkı görmek lazım. Bir de parkın içindeki 38 metrelik gözetleme kulesine (asansör yok, çıkış ücretsiz) çıkabilirsiniz. Komple kafes yapıda olduğundan heyecanlı ve ürkütücü. Jürmala'dan son tavsiye; şehrin girişinde (Jomas caddesinin istasyon tarafından girişinde) sağda bulunan Özbek lokantası. Biraz pahalı ama çok değil. 2 kişi iyi doyduk, 70TL verdik. Zaten lokantanın dışında menüde fiyatlar da yazıyor, girmeden inceleyebilirsiniz. Yemekler tam bizim damak tadımıza uygun. Tren, tekne, otobüs, minibüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz Jürmala'ya. Riga'ya mesafesi 25km falan.
  7. Riga'dan Helal yemek yiyecek yer tavsiyeleri. İlk iki maddedekilerin camlarında hakikaten "Halal" yazıyor :)
    1. Origo'nun oralarda, Ernesta Birznieka-Upisa ve Elizabetes caddelerinin kesiştiği yerde 3-4 tane Helal yemekçi var. 3 tane Türk dönercisi ve bir de Pakistan kebapçısı var. Pakistan kebapçısında yedik, hem fiyat hem de yemekler iyiydi. Bir de "Aşk Yuvası" adında bir Türk dükkanı vardı. Baklava, mantı, vb. gibi özel Türk yemeklerinin adı yazıyordu camında ama kapalıydı.
    2. Gertrüde caddesi üzerinde Avotu ile Alexandra Caka caddelerinin arasında Grill Burger dükkanı vardı. Bildiğin tavuk döner ve dana hamburger vardı. Orada da yedik gayet lezzetli ve fiyatı da uygundu.
    3. Cili Pica pizzacı. İlk gittiğimizde yedik burada. Bildiğin pizzacı işte. Vejetaryen istersen sorun yok. Ben tavuklu pizza istedim yine içinde domuz geldi. Menüdeki içindekilerde malzeme adı olarak "breast" yazıyordu. Tavuk göğüs olacağını düşünmüştüm ama bildiğin pembe domuz geldi.
    4. 3-4 tane de deniz ürünleri lokantası varmış ama kısmet olmadı gitmek. Gezinirken denk gelmedi, hususi gidip te aramadık biz de.
    5. McDonalds var sevenler için. Zorda kalmadıkça tercihim olmadığından, gitmedim. Kentucky Fried Chicken göremedim. Var mı bilmiyorum.
  8. Bilimler Akademisi binasının 17. katına çıkıp 65 metre yüksekten çok güzel panaromik görüntü izleyebilirsiniz. Asansör var, giriş ücretli.
  9. Hayvanat bahçesini de beğendik biz. Girişte güzel bir harita veriyorlar. Bazı hayvanları aramak zorunda kalsak ta özellikle fok, timsah, yılan, kurbağa, böcek kısımları iyiydi. Fok'un ve Lemur'un beslenme saatlerine denk geldik, çok eğlendik.
  10. Alışveriş için iki yer önerebilirim:
    1. Origo. Demiryolu taşımacılık firmasının alışveriş merkezi. Merkezde ve kocaman bir alışveriş merkezi.
    2. Central Tirgus (Central Market). Avrupa'nın en büyük pazarlarından birisi. Yiiyecek, giyecek, vb. ne ararsanız var. Hele bi balık reyonu var ki… Offf.
  11. Gemi ve tekne gezisi yapılabilir. Merkezdeki derede (Pilsetas Kanalı) tekne turu düzenleniyor. Veya Jürmala'ya giderken su taşımacılığı terciih edebilirsiniz. Daugava nehrinden -sezonda- Jürmala'ya tekneler kalkıyormuş. İkisini de yapamadık.
  12. Gitmeden önce, Gülhan'ın Galaksi Rehberi'ndeki Riga bölümlerini (iki bölüm) izleyebilirsiniz.
  13. Havaalanında "Duty Free" dükkanlardan çukulata alırsanız, "içindekiler"e bakın. Benimkilerde votka çıktı, kafa yapıyor :P

 

Teşekkür:

Bu yazıya katkıda bulunan eşime,
organizasyonda emeği geçen Cemalettin ve Kadir'e,
uzaktan kolaylık sağlayan Liene'e (Fatima),
öneri, maddiyat ve cesaret konusunda destekleyen Bülent'e,
gitmeden önce "para vereyim mi?" diye soran ev sahibim Hüseyin Amca'ya,
izin konusunda kolaylık gösterdiği için başkan M.Fidan'a,
belgelerin hazırlanması konusunda performansları için, Personel Dairesi çalışanlarına,
sadece telefonla görüşebilsek te Riga'da iken yanımda olduğunu bildiğim Burç'a,
Visa'yı icat edenlere,
İstanbul'da yardım ve yataklık yaptıkları için ablamların ev ahalisine teşekkür ediyorum.

Yorumu formunu geç

  1. Kadir

    Çok güzel gözlemlemişsin, tebrikler

  2. Kadir

    Bunu erasmus.bilecik.edu.tr adresine koymayı planlıyorum, faydası olacaktır birilerine mutlaka

  3. Murat Özalp

    Eyvallah hocam, teşekkür ederim.

  4. kurşun kalem

    :) sanırım soğuk iklimin nüfus yoğunluğu düşük ve eğitimde belirli bir standarda ulaşmış ülkelerin davranışı şekli böyle oluyor. Bir de Akdeniz ülkelerine bakın. oradan güney amerikaya geçin. Kalabalık ve eğitim düzeyi düştükçe gürültü ve keşmekeş artıyor demek doğru bir tespit olur mu?

    1. Murat Özalp

      Öyle malesef. Nerede çokluk, orada bokluk :) Ama kalabalık, fakir ve sıcak ülkelerin de ayrı bir tadı var. Standartlar yok, heyecan var. İnsanlar daha sıcakkanlı ve vicdanlı, vb…

  5. hakan öztekin

    güzel makale olmuş tebrikler :)

  6. Ceylan

    Diğer sıkıcı makaleler gibi değil, zevkle okudum. Teşekkürler

  7. porno

    güzel makale olmuş tebrikler :)

  8. Tayfun

    Kartı okutmazsanız ve otobüse, tramvaya ya da troleybüse (her neye binmiş iseniz) kontrolcü binerse, ortalama 3 ila 5 LVL arası bir ceza yersiniz. Bu ceza da kafalarına göre oluyor belli bir rakam yok. Okuyuculara yanlış aktarılmasın istedim yazıya ek not olarak. Bu arada 1 LVL günümüzde 4 TL’ye denk geliyor. Fakat zaten 2014 itibari ile Euro’ya geçecekleri için, yakın zamanda Letonya’ya gelecek olan kişileri ilgilendirmeyecektir. Gece kulübü tavsiyeleri için en kaliteli gece kulüpleri şüphesiz; Coyote Fly, First Dacha ve Studio 69. Riga’ya gelmeyi düşününler varsa bir kaç günlüğüne gezmeye hoş bir yer gibi görülebilir fakat yaşamaya sakın gelmeyin pişman olursunuz derim.

    1. ramses

      ben latviada 5 yildir yasiyorum ilk zaman dediginiz dusunmedim degil,,, pismanlik,,,zamanla insan her yer e uyum sagliyor pismanmiyim hayir bilehare dah isabet oldu yurdumda yasadiklarim karsilastirinca insan oldugumu gordum)))

  9. gözde

    erasmusla eylülde letonyaya gidiyoruz gerçektende çok işimize yarayacak bu makale çok teşekürler :))

    1. Murat Özalp

      Ben de teşekkür ederim ilginiz için. Hayırlı yolculuklar.

    2. Murat Tayfun

      erasmusçular burada toplanmış =)bu makaleyi çıktı alıp gitmek lazım.

  10. Ibrahim

    Merhaba arkadaslar, yazı gerçekten çok faydalı, samimi ve akıcı olmus. Tesekkurler. Ben 30temmuzda yalnız gidiyorum. Bu tarihte gidecek arkadaslar varsa gorusebiliriz.;) beyhan82@hotmail.com

  11. nisa moda

    Letonya ya gitmeyi düşünüyordum kaliteli paylaşım için teşekkürler

  12. ataman

    geziye gidilecek yere bisküvi götürmeyi düşünen, gezide taharet musluğundan bahseden bir yazı daha önceden hiç okumamıştım. aziz nesini hatırlattınız bana sağolun. ataman öztürk

    1. Murat Özalp

      Ehi :) İyi bişey galiba dedikleriniz. Teşekkür ederim.

      1. ataman

        iyi iyi merak etme..sen gönlünü hoş tut, yola mutlu bir şekilde devam..

  13. Anonim

    iyi iyi merak etme..sen gönlünü hoş tut, yola mutlu bir şekilde devam..

Yorumlara kapatılmıştır.

Bad Behavior has blocked 13 access attempts in the last 7 days.