«

»

Ağu 26 2012

Yeni işletim sistemim “Xubuntu” ve sonrası

Yıllarca Ubuntu kullandıktan sonra; 11.10'dan itibaren yeni arayüze bir türlü ısınamadığım için arayışlara başlamış ve Mint'e geçmiştim. Dün itibarıyla da yeniden Canonical desteğini arkama aldım ama bu sefer Xubuntu ile :)

Gnome-3 ve Unity'ye bir türlü ısınamadım. Tablet için hazırlanmış bir tasarımı, fare ve klavye ile kullanmak rahatsız edici. Diğer bir sıkıntısı da fazla özelleştirilmemesi. Ben panelleri kendi kafama göre özelleştiremedikten sonra nerede kaldı özgürlüğüm?

Mint'ten de upgrade çözümünün çok kötü olması nedeniyle vazgeçtim. Aslında uzun zamandır da aklımda XFCE veya LXDE kullanmak vardı. Mint'in upgrade için yazdığı dokümanı okuyup ta formatlayıp yeniden kurmamı tavsiye ettiklerini görünce, "formatlamışken dağıtımı da değiştiririm zaten" deyip, Xubuntu'ya niyetlendim.

Xubuntu'da ise masaüstü grafik arabirimi olarak XFCE geliyor. Şimdilik aramız iyi gibi, inşallah uzun soluklu olur. XFCE'ye geçince aradığım en önemi özellikler ve çözümleri şunlar oldu:

  • Bir tuşa basıp, uygulamanın adını yazmaya başlayınca geri kalanı tamamlaması. Launchy yazılımı ile çözdüm. Çok başarılı bir yazılım.
  • ALT tuşu ile beraber farenin orta tuşunu kullanarak pencere boyutlandırma. Bunu da sağ tuşa koymuşlar. Bulduğuma çok sevindim.

Adet olduğu üzere, bir de ekran görüntüsü vereyim. Conky'yi de geçen hafta yapılandırmıştım, şık oldu:

Screenshot - 08262012 - 02:18:44 PM

Yeni bir işletim sistemi kurunca illaki birçok özelleştirme yapılması gerekiyor. Kişisel belgelerinizin ve ayarlarınızın (e-posta, sık kullanılanlar, vb.) aktarılmasından bahsetmiyorum bile. Bu konuda da aşağıdaki kaynaklar fena değil.

  1. https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/xubuntu
  2. http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-xubuntu-12.04

Not: İsteyenler, conky'nin yapılandırma dosyasını buradan alabilir.

Son söz: Herkese uygun bir Linux dağıtımı vardır :)

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 28 access attempts in the last 7 days.