«

»

Haz 11 2011

Uzunçam Yaylası

11 Haziran 2011 tarihinde, yaylaya bir keşif gezisi düzenledik. İnternet üzerinde bu yayla hakkındaki tek bilgi şuydu:

Kayın, çam ve diğer çeşitli ağaçların yer aldığı yayla, Pazaryeri İlçe Merkezine 14 km. uzaklıktadır.

Tabii ki bu bilgi bize yetersiz geldi ve yayla ile biraz daha tanışmak istedik. Hava yağışlı olmasına rağmen, en azından ulaşmayı denemek için her türlü şarta hazırlıklı olarak (yedek ayakkabı, sandalet, üst giyim, yiyecek, savunma gereçleri, gps, vb.) çıktık yola.

Bilecik’ten Pazaryeri’ne kadar genelde olduğu gibi köy yollarını (Selöz, Uupınar, Karadede, Günyurdu) tercih ettik. Yine Günyurdu’nda durup bir “vayy bee” dedikten sonra yolumuza devam ettik.

Sağolsun Kadir hoca, yolu oldukça iyi tarif ettiği için, pek zorlanmadık açıkçası. Bir tek, Sarıdayı köyündeki 4 kişilik cami cemaatinde yayla yolunu sorduğumuzda biraz tereddüt ettik. Çünkü söyledikleri yol oldukça bozuk bir tarla yoluna benziyordu. İşin ilginci, amcalar aracımızı bile görmeden yolun kötü olduğunu belirtme ihtiyacı hissetmediler. Sarıdayı köyünden yaylaya kadar giden 4-5km’lik yol oldukça kötü. Özellikle yağışlı havalarda daha da kötü. Yükseltilmiş Vitara ile yolda bir yerden geçemedik. Geri gelip, yoldan dışarı çıkıp tarladan geçmek zorunda kaldık.

Yayla, Pazaryeri’nden 14 km uzaklıkta. Rakımı 1170m. Özellikle yağışlı havalarda binek araçla gitmeyin. Yaylada tuvalet ve piknik masası yok. Sık sık kaynak suları var. Haziran ayında yağmurlu havada gittiğimizde, 20 santim boyundaki ıslak ot ve çiçeklerle çayırda yayılma imkanı vermedi bize yayla. Ancak o mevsimde çok nefis kokan harika bir ot vardı çayırda. Yürüdükçe buram buram bahar kokusu veren, ufacık bir ot. Kekik değil, atlamayın hemen :)

Günübirlik piknik, gezi, doğa yürüyüşü, kamp, temiz hava ve benzeri amaçlarla gidilebilir. Veya kışın; sağlam lastiklerle, offroad amaçlı olarak ta denenebilir.

Bu da internet alemine bi katkımız olsun, Uzunçam yaylası tanınmış olsun. Gidecek olanlardan da önemli bir ricada bulunayım: Yaylada bir tane bile çöp parçasına rastlamadık. Bunun sebebi; iyi temizlenmesi veya insanların dikkatli olması değil, kimsenin oraya gitmemesi. Lütfen gidenler bu güzelliğe saygı göstersinler.

Gezi rotası için Wikiloc sayfama bakabilirsiniz.

Fotoğraflar için de flickr sayfama bakabilirsiniz.

Düzenleme (28.04.2013):Bugün yeniden çıktık yaylaya. Aslında önceki yazdıklarımın tamamının yayla ile alakası olmadığını öğrenmiş olduk. Bizim yayla diye takıldığımız (ve yukarıda anlattığım) yer, köylünün tapulu tarlası imiş. Tarlalar ekilmeye ekilmeye (hayvan da otlatıldığı için) yaylaya dönmüş. Bu mevkiinin adı, Kocameşeler olarak biliniyor köylü tarafından. Asıl Uzunçam yaylasına, Kocameşeler’den, Çamyayla köyüne doğru 5,5km daha giildiğinde ulaşılıyor. Ancak Orman müdürlüğü -sanırım- yaylaya gelip doğaya zarar verenleren dolayı hem yolları hem de yaylayı bozmuş. Gelen-giden ve hayvan otlatan olmayınca, fidanlar ağaç olmuş, yaylanın çoğu da ormana dönüşmüş. Yollar da oldukça kötü, traktör tekerlekleri sağlam kanallar oluşturmuş yolda. Wikimapia‘da işaretledim bahse konu noktaları.

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 20 access attempts in the last 7 days.