Linux(Ubuntu) x64 üzerine e-imza sürücü tanıtımı

Yazıda,  Ubuntu Masaüstü 14.04.1 x64 LTS işletim sistemine ait e-imza dongle sürücü tanıtılması ve e-imza işleminin devreye alınması için öneri sunmaktadır.

  • İşletim Sistemi:Ubuntu 14.04.1 LTS
  • Kullanılan Doungle: ACS38T
  • Kullanılan Kart: AKİS Akıllı kart
  • Ubuntu e-imza paketi: akis_1.6_amd64.deb
  1. Öncelikle kullanmış olduğu işletim sistemi Ubuntu’nun güncelleme ile ilgili sorunları olduğu için tekrar tertemiz Ubuntu 14.04 LTS(64 bit) sürüm işletim sistemi kuruldu.
  2. E-İmza sürücüsü için “akiskart” ın kendi destek verdiği web sitesinden sürücü yüklenilir. İlgili adres için tıklayınız…Bu adreste desteklenen işletim sistemlerinin sürücülerini bulunabilir.
  3. Sürücünün olduğu klasörde;” # sudo dpkg -i akis_1.6_amd64.deb ” komutunu vererek sürücü kurulumunu yapılır.
  4. Bilgisayarında terminal ekranına “# akia” yazınca dongle takılı ise bir pencere açılacak ve kullanılan kart bilgileri gözükecektir.Değilse bağımlılıklarını kontrol edecektir. Eksik olan paket varsa( “openjdk-7-jre, libpcsclite1, pcscd, libccid” ) bunların kurulması gerekecektir. Bunlardan birtanesi eksik olursa e-imza çalışmayabilir. Bu bağımlılıkların kurulumu için terminale # sudo apt-get  install libccid pcscd openjdk-7-jre libpcsclite1” yazılır.
  5. Kurulumda sorun yoksa şu kamusm ‘nin giriş sayfası Linkinden E-imza ile  TC numarası yazılmadan giriş yapılarak “imzala” butonunun ekranda görülmesi gerekmektedir. Eğer görülmüyorsa Firefox internet tarayıcısını için aşağıdaki ayarları yapabilirsiniz.
  • Java’nın Firefox  ile ilgili bir sorunu için ; “# sudo apt-get install icedtea-7-plugin” terminal ekranına yazılarak bu plugin kurulur. Bunun aktif olduğunu ve doğru kurulduğunu test etmek için, Firefox tarayıcısı açılır ve adres çubuğuna “about:plugins” yazılır ve ekranda “IcedTea-Web Plugin “IcedTea-Web Plugin (using IcedTea-Web 1.5.3 (1.5.3-0ubuntu0.14.04.1))” başlığı görülür.
  • Şimdi Linkinden e-imza ile giriş yapıldığında “imzala” butonu gelecektir.

E-İmza dongle sürücüsünün doğru kurulduğunu test etmek için terminal ekranına “# akia” yazınca ekrana gelen pencerede kartın takılı olduğu ve kart ile ilgili işlemler yapılabilir.

Kaynak: Murat Özalp ile Suleyman Uzun‘un blog adreslerindeki bilgilerden faydanılmıştır.

Yorum Yap