Schengen vizesi nedir?
Genel anlamıyla vize bir ülkenin topraklarına giriş izninin kontrol altında tutulmasıdır.Schengen vizesi ise AB içinde yer alan 28 ülkenin çoğunun kabul ettiği bir vize şeklidir.Bu anlaşmayı kabul eden ülkelerden birinin yetkili makamından schengen vizesi alırsanız tüm ülkelerden almış sayılırsınız.
Hukuki dayanağı var mıdır?
Ülkesine girişlerin nasıl yapılacağı konusunda karar vermek, her devletin egemenlik yetkisidir. Avrupa Adalet Divanı 19 Şubat 2009 tarihinde verdiği kararla Türk vatandaşlarına uygulanan vize zorunluluğunu esas itibariyle hukuksuz bulmamıştır.
Vize Başvurusunu reddetme nedenleri:
Konsolosluk sayfasından alınmıştır
Schengen vizesi nasıl alınır?
Öncelikle ülke ülke ayırmak lazım, başvurunuzu yapmanız gereken yerleri aşağıda listeledim (Kaynak: dış site)
Almanya-İtalya – IDATA
Belçika, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Avusturya, Yunanistan, Danimarka, Norveç, İsveç, Estonya, Litvanya, Polonya, Malta – VFSGlobal
Portekiz, Finlandiya, İzlanda, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Macaristan, İsviçre, Lihtenştayn – Konsolosluk
Ben Almanya’ya başvurduğum için size Almanya başvurusunu anlatacağım fakat genel manada çoğu aynı şekilde yürüyor.Öncelikle bazı veriler verip korkularınızı azaltmak isterim.2014 yılında schengen vizesi için başvuran 813339 kişiden 770432’si vize aldı.Yüzde 4.4 gibi bir red oranı yakalanmış durumda.Eğer evraklarınız sağlamsa, maddi durumla ilgili de bir sıkıntı yoksa kendinizi fazla kasmayın.
IDATA’ya mecburmuyum?
Hayır!
iDATA firmasının hizmetinden yararlanmak istemeyen başvuru sahipleri, doğrudan ilgili Vize Bölümü`ne de başvurularını verebilirler. Bu başvurular için İnönü Caddesi No. 10 adresinde bulunan İstanbul Başkonsolosluğu`muzun Vize Bölümü`nden her Çarşamba günü saat 13:00 ila 14:00 arasında doğrudan randevu alınabilir (vekaletle başvuruda bulunacaklar, asıl başvuru sahibinin pasaportunu ibraz etmelidirler). Telefonla randevu alma imkanı bulunmamaktadır. Randevular ücretsiz olup boş randevu durumuna göre verilebilecektir.Ankara`daki Büyükelçiliğe ve İzmir’deki Başkonsolosluğu´muza hizmet bedeli ödemeksizin başvuruda bulunabilmek için 08504608493 (0850460VIZE) yurt dışından 0090-212-970 8493 no`lu telefondan randevu alınması gerekmektedir.
Başvuru Süreci
- Vizeden önce uçak biletlerini kontrol edin, size uygun tarihi uçak bileti fiyatlarına göre ayarlayın.Evet uçak biletini almak zorunda değilsiniz, rezervasyon da yapabilirsiniz.Fakat hem rezervasyon yapıp hem de uçak bileti gibi bir çıktı veren site bulamadım.Zaten çok uyguna bulduğum uçak biletlerini kaçırmak istemedim ve gidiş dönüş olarak 7 ay öncesinden aldım.Siz de rezervasyon yapacaksanız, başvurunuz sırasında ve konsoloslukta değerlendirmedeyken rezervasyonunuzun hala geçerli olmasına dikkat edin.Çünkü hiç ummadığınız bir şekilde firmayı arayıp doğruluğunu sorgulayabilirler ve bilet alıyorsanız -kişisel görüşümdür- gideceğiniz ülkenin milli havayollarından almanız artınız olabilir.
- Randevunuzu alın.En az 15 iş günü öncesine alın.Burada IDATA için bir ayrımımız var, “Aile Başvurusu”.Defalarca aradım sordum ve aldığım yanıt aynıydı.Yazının ileri bölümlerinde de göreceğiniz üzere, kendim, eşim, annem ve kardeşim için başvurduk ve sadece bir slot boştu.Aile başvurusu aynı soyadı taşıyan kişilerin tek slotta başvurması anlamına geliyormuş, annemin soyadı farklıydı, ayrı sıra numarası verdiler fakat yine de hep beraber başvurduk.Bir ikinci husus ise IDATA’ya nereden başvuracağınız.Annem Ordu’da ikamet ediyor, biz üçümüz Bilecik’te.Annemin vizesini Ankara veriyor, bizimkini ise İstanbul, fakat istediğiniz IDATA ofisinden başvurabiliyorsunuz.Onlar başvuruları olması gereken yere yolluyorlar.
- Belgeler aslında işin en sıkıcı ve stresli kısmı, IDATA’nın evrak listesinden tek tek gideceğim.Vereceğim bilgiler turistik vize için, annem ve kardeşim ziyaretçi vizesine başvurduğu için birkaç değişik belge var, onları da ilave belgeler kısmında bulacaksınız.
- Başvuru formu: Bu form IDATA web sayfası üzerinden indirilebilir.Formun detaylarını başka bir yazımda vereceğim.Ama kendinizi çok kasmamanızı öneririm.Emin olmadığınız verileri boş bırakın, IDATA’da bu yerleri doldurmanıza yardımcı olacaklar.
- Pasaport: Olmazsa olmaz tabii, en az 1 yıl geçerli olmalı, eski pasaportlar varsa onları da başvuru sırasında getirmelisiniz.
- Fotoğraf: Maalesef çoğu fotoğrafçının bildiğini sandığı fakat defalarca söylememe, uyarmama rağmen yanlış çıkarttığı resim.Hiç uğraşmayın 10TL fotoğrafçıya vereceğinize 20TL’ye IDATA’da çektirin.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Burada çok önemli bir nokta var, seyahatinizden 1 gün önce 1 gün sonra geçerli olan bir sigorta olmalı.30000 Euro teminat falan zaten standart şeyler.Garantinin internet şubesinde 5 dakikada yaptırabileceğiniz sigortadır.Aynı zamanda Anadolu Sigortanın online işlemler bölümünden kredi kartınızla yaptırabilirsiniz.12 günlük mü gidiyorsunuz, 1 aylık yaptırın gitsin.15 Euro bedeli vardır.Ne işe yarar derseniz, yurtdışında başınıza birşey gelirse daha iyi anlarsınız.Ayrıca şartlarına bir bakın, zaten istemeseler de yaptırırsınız.Birincisi, vizeyi alamazsanız ücretiniz iade edilir.İkincisi valiziniz kayboldu size belirli bir ücret öder, seyahatiniz iptal oldu ücret öder, hastalandınız bir yakınınızın gelmesi lazım uçak bileti öder.İşe yarar yani.
- Vize harcı: Anlamsız, bir o kadar da can acıtan mevzu.60 Euro.Bu ücret nakit ödeniyor yanınızda bulundurunuz.TL olarak da ödeyebilirsiniz, kuru çok abartmıyorlar, yani en azından bankaların bozdurma kurundan daha iyi olduklarına emin olabilirsiniz.Ama siz yinede güvenmem diyorsanız cebinizde 60 Euro ile gidin.Daha önceden schengen başvurusu yaptıysanız ve parmak iziniz alındıysa -ki bu durumda vizenizdeki fotoğrafınızın yanında “VIS” ifadesi vardır- , tekrar parmak izi aldırmazsınız ve buna göre IDATA’ya vereceğiniz ücret değişir.Parmak izi aldıracaklar 26,30 Euro, aldırmayacaklar 24,80 Euro ücret öder.
- Uçuş Rezervasyonu: 1. maddede bahsettim.
- Otel Rezervasyonu: Tabiiki booking.com.Otel rezervasyonlarınızı tüm seyahati kapsayacak şekilde gösterin.
- Son 3 aya ait banka hesap cüzdanı/dökümü: Bankanızdan alacağınız bu belgeyi kaşeletin, iki kişiye imzalatın ve imzalayan kişilerin imza sirkülerini isteyin.Başka banka hesaplarınız varsa aynısını onlar için de uygulayın.
- Son 3 aya ait maaş bordrosu: Çalıştığınız iş yerinden alacağınız evrak, bizim kurumumuz e-imza kullandığı için sıkıntı yaşamak istemedim.Genel Sekreter yardımcımıza “elektronik imzalı aslı ile aynıdır” kaşesini vurdurup, bir de üniversitemizin mührünü bastırdık.
- Diğer gelirler: Varsa 🙂
Memurlar için ekstra belgeler: (Personel Daire Başkanlığından aldığımız evraklar, hepsi kaşeli, imzalı, mühürlü.Türkçe olması yeterli İngilizcesiyle falan uğraşmayın.)
- Yaptığınız işe dair açıklama içeren çalışma belgesi (ıslak imza ve kaşeli),
- Talep edilen vize süresi için izin belgesi (Islak imza ve kaşeli), – hem izin, hem de yurtdışına çıkmak için olur almanız gerekiyor.
- Bağkur/SGK hizmet dökümü,
- SGK işe giriş bildirgesi.
Emekliler için ekstra belgeler:
- Aylık emekli maaşınızı gösteren emeklilik belgesi (SGK)
Öğrenciler için ekstra belgeler:
- Öğrenci belgesi aslı (Türkçe, İngilizce olursa iyi olabilir)
- Sponsorluk Belgesi (Genel olarak anne, baba olması beklenir)
- Sponsorun finansal durum belgeleri (Genel olarak anne, baba olması beklenir)
Ziyaretçi Vizesi için Ekstra Belgeler:
- Tam Teşekküllü Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Davetiye gönderen kişinin ismi de olacak ve düşünceler kısmı doldurulacak)
- Davetiye (Gideceğiniz ülkeden sizi davet eden kişi tarafından alınıyor)
Ekstra Ekstra belgeler:
- Tapu, Ruhsat, Kira Sözleşmesi (eğer eşinizin üstüneyse evlilik cüzdanının ilk sayfasının fotokopisini de ekleyerek ikinizin başvurusuna da koyun)
- turkiye.gov.tr’den alacağınız “Adli Sicil Kaydı”
- turkiye.gov.tr’den alacağınız “Yurda Giriş/Çıkış Belgesi” -bu belgeyi hiç duymadık, bundan sonra bütün vize danışmanlık kurumlarının sayfasında duyarsınız, bu da bir ilk olsun 🙂
- Kredi kartı ekstresi
Uzun Süreli vize almak:
Eğer belgeleriniz, geliriniz çok sağlamsa bazı önerilerim olabilir fakat bu öneriler kesinlikle vize alacağınız anlamına gelmez.
- Pasaportunuzu uzun süreli alın. (Mesela 10 yıl)
- Sigortanızı uzun süreli yaptırın. (Mesela 1 aylık sigorta ilk geziniz için, 1 aylık sigorta da 7 ay sonraki geziniz için, toplamda 2 ay.)
- Daha sonra gideceğiniz tarihler için, mesela 5 ay sonrasına, 1 yıl sonrasına otel rezervasyonu, uçak rezervasyonu yaptırın.
- Durumunuzu bildirir dilekçe yazın.
- Tek bir seyahatiniz için, örneğin sadece dört günlük bir sigorta yaptırırsanız, size daha uzun süreli vize veremeyiz. (Konsolosluk web sitesinde yazan bilgi)
- Eğer işiniz gereği veya ailevi nedenlerden ötürü sık sık veya düzenli olarak Almanya´ya gitmek zorundaysanız uzun süreli vize talebinde bulunmanız ve bunun için gerekli belgeleri ibraz etmeniz tavsiye olunur. (Konsolosluk web sitesinde yazan bilgi)
Kişisel Notlar:
- Vize görüşmesine zamanında gidin, üstünüz başınız düzgün olsun, fotoğrafınız sakallı, saç baş dağınık olmasın.Tahmin ediyorum ki başvuranın hal ve hareketleri IDATA çalışanları tarafından başvurunun bir kısmına yazılıyor.
- Doğru beyanat her zaman iyidir.
- Bütün fotokopi işlerinizi başvurudan önce halledin, zira fotokopi başına ücret 1TL
- Sigorta işinizi bankalar üzerinden yapın, sigortacılarla işiniz olmasın.
- Artık konsoloslukta yapılan mülakat kalmamış gibi, kardeşimi iki kere aradılar bir kere mail attılar ve eksik evrakları mail yoluyla istediler.
- Eğer ki başvurunuz Ankara’ya gönderilecekse iki banka hesabı istiyorlar, yoksa eksik evrak formu imzalatıyorlar.(Annem emekli ve tek hesabı vardı, IDATA Bursa’dan alınan bilgidir.)
- IDATA pasaportumu evime kargolasın derseniz, Aile başvurusu falan demezler, tüm pasaportlar için ayrı ayrı 24TL isterler.
- Burada verilen bilgiler kişisel görüşler ve deneyimler içermektedir.
Bizim için Sonuç,
- Ben ve eşim için ilk vizemiz olmasına rağmen 6 aylık, 90 gün kalmalı turistik multivize vermişler. (5 iş gününde çıktı)
- Annem için daha önce giriş çıkışı, çalışma izni vardı, 22 günlük ziyaretçi vizesi vermişler. (6 iş gününde çıktı)
- Kardeşim için 30 günlük ziyaretçi vizesi vermişler, Ankara’daki patlama nedeniyle 17-18 martta konsolosluk kapalıydı. (11 iş gününde çıktı)
IDATA işlem aşamaları:
IDATA sayfasından pasaportunuzun durumunu kontrol edebilirsiniz, fakat vize durumunu pasaportunuzu aldığınızda görürsünüz.
- Transfer (Konsolosluğa gidiyor)
- Konsoloslukta (Kontrol ve vize aşaması)
- Transfer (IDATAya geliyor)
- IDATA İade (Artık vizenizi alabilirsiniz)
- Bu arada biryerde Kargoya verildi olabilir 🙂
- Müşteri İade (Teslim aldıktan sonra)
Sıkça Sorulan Sorular (bu bölüme aklıma gelen, yorumlara gelen soruları ve cevaplayabilirsem cevaplarını ekleyeceğim)
- Almanya’dan vize aldım Almanya’ya girmek zorundamıyım? (Kapıdan çevrilmek gibi bir ihtimal %1 bile olsa ne kadar korkunç değil mi, zorlamayın şansınızı.)
- 90 Günlük vizem var kaç kere giriş çıkış yapabilirim? (Giriş Çıkış sayısı vizenin çeşidine göre değişir, Multivize (Vizenizde Number of Entries kısmında yazar) aldıysanız istediğiniz kadar giriş çıkış yaparsınız, bu seçeneği formda işaretliyorsunuz, 1-2 veya multivize seçenekleri var.)
- Almanya’ya giriş yaptıktan sonra, herhangi başka bir schengen ülkesine girerken kontrol varmı? (Ankara’dan İstanbul’a gider gibi gezeceksiniz, soran olursa da gösterin vizenizi sorun olmayacaktır.)
- Schengen vizesi ile Hırvatistan’a gidebilirmiyim? (Hırvatistan, AB katılmasına rağmen henüz Schengen vizesi verememektedir.Schengen vizeniz varsa ve 2 veya multi girişli vizeyse Hırvatistan’a girebilirsiniz.)
- Schengen vizesi ile Romanya’ya gidebilirmiyim? (Romanya, AB katılmasına rağmen henüz Schengen vizesi verememektedir.Schengen vizeniz varsa ve 2 veya multi girişli vizeyse Romanya’ya girebilirsiniz.)
- Schengen vizesi ile Bulgaristan’a gidebilirmiyim? (Bulgaristan, AB katılmasına rağmen henüz Schengen vizesi verememektedir.Schengen vizeniz varsa ve 2 veya multi girişli vizeyse Bulgaristan’a girebilirsiniz.)
- Schengen vizesi ile İngiltere’ye gidebilirmiyim? (Hayır.Birleşik Krallık ve İrlanda Schengen Bölgesine dahil değildir.)
« Oracle Jlnitiator sürümü çok eski Lütfen 1.1.8.2 veya üstü sürüm yükleyin hatası Heidelberg »
Hizmet budur işte
soru varsa alalım 😀
Merhaba,
Almanyaya 3 aylık vize almaya çalışıyorum.Emekliyim .Daha önceleri Vizelerimi çalıştığım şirket alıyordu ve hep 9 aylık vizelerdi.O sıralar evliydim .Aradan uzun zaman geçtı Almanyaya gitmeyeli.Şimdi yeniden gitmem söz konusu.Almanyada Avukat olan arkadaşımın yanına gideceğim.Normal antetliye bir Davet yazısı yazıp yollamış.Başvuru için vize ajansına gittim.Bu davetiye olmaz ve geçmiş pasaportlar da olmaz üzerinden çok geçmiş dediler.Tamam dedim Akaaşıma durumu bildirdim Belediy onaylı davetiye gerekli dedim.Oda gidip sormuş bir sürü prosedür sıralamışlar.Vergi beyanatından gelirine kadar ve yeterli bulmamışlar gelirini.Vergi beyanatını epeydir yaptırmamış vs.Şimdi benim yada bizim ne yapmamız lazım? Şu haliyle tek başıma başvuru yaparsam ancak 10 günlük vize alabilirmişim.Arkadaşımın ne yapması lazım ki bu davetiyeyi alsın yada nasıl bir davetiy olmalı? Enaz 3 aylık vize almak istiyoruz…
Teşekkür ederiz. Aradığım yazıyı burada buldum.
teşekkürler…
Konuyu detaylı şekilde okudum. Teşekkürler.
transfer, konsolosluk, transfer, konsolosluk yazıyor şuan konsoloslukta görünüyor başka bir konsolosluğa mı gönderildi acaba?
başka konsolosluğa gönderme şansı yok, şuanda konsolosluğa gidiyor anlamında.
Çok yararlı olmuş bu bilgi
Baya işimize yaradı hocam elinize sağlık.
Öncelikle en ince ayrıntıya varana kadar yazıp emek ettiğiniz için teşekkürler:) Benim Almanya schengen vizesiyle ilgili bir kaç sorum olacaktı.İdataya başvuru yapalı 11 gün oldu idataya transfer şeklinde görünüyor bir problem çıkmıs olabilirmi?ikinci sorum yeni universte mezunuyum ve sponsor olarak yanında ikamet ettiğim enistemi gosterdim.Annem yok ablamla,eniştemle yaşıyorum.Acaba bu durum sıkıntı çikarirmi ? Şimdi
eğer konsoloslukta aşamasını gördüyseniz, başvurunuz sonuçlanmış IDATA’ya geri geliyor demektir.Olumlu veya olumsuz olduğunu pasaportunuzu teslim aldığınızda göreceksiniz.Sponsorluk için öncelik anne-babadır.Anneniz ile ilgili durum zaten nüfus kayıtlarında bellidir.Eğer bununla ilgili sorun çıksaydı, öncelikle telefon ile ulaşıp sizden destek alıyorlar.Belgelerinizde eksik yoksa muhtemelen vizeniz çıkmıştır.Sonucu yazarsanız sevinirim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim onaylanmadı zaten red aldim 🙂
Hocam Öncelikle merhabalar. 21 şubat salı günü davet mektubumla başvurdum ve hala beklemekteyim 1.5 senedir sermayesi 5 trilyon olan bir şirkette çalışmaktayim ve aynı zamandada öğrenciyim herşeyimi tam olarak teslim ettim 32 bin lira bankada param var onlarin hepsini gösterdim ve uçak rezervasyonum ayin 6 sı idi son 4 günüm var hafta sonunu saymaz isek durum nedir ne olur acaba kolay gelsin.
Genel olarak uçuşa yetiştiriyorlar fakat eski çalıştığım kurumda yetişmeyen ingiltere başvuruları da olmuştu.son güne kadar bekleyip risk almak istemezseniz uçuşunuzu ertelemenizi önerebilirim.bu arada sorgulama sayfasındaki durum nedir, hangi şehirden başvurdunuz?
Hocam ucak biletini almadim daha rezervasyon yaptirdim almak riskli diye netice olarak pahali olucak bilet fakat yanmasindan iyidie izmir idatadan basvurdum saygilar.
Hala konsoloslukta yaziyor.
Birde Trustik amacli vize oldugu icin cikmama surumu varmidir? Neticede burada calisan ve belli bir birikimi olan biriyim risk varmidir genede ?
idatanın bulunduğu şehirden başvuru yapmak avantajınız olmuş, gelir gelmez pasaportunuzu alabilirsiniz.Çalışan olmanız turist olmanıza engel değil, Davet mektubunuz varsa ziyaretçi olarak da başvurabilirdiniz.Bu arada risk herkes için her zaman var, umarım vizeniz çıkar.
Hocam idata biraz once msj atti kargoya verilmistir diye sizce durum nedir cikmismidir acaba ?
belirttiğiniz veriler ışığında çıkmıştır diye düşünüyorum.Haber verirseniz sevinirim.
Hocam c tipi 30 gunluk vermisler bu vizeyle Hollandaya felan gecebilirmiyim?
Multivisa ise gidebilirsiniz.
Dostum eline sağlık bilgilerin için.07.03.2017 de almanya vizesine basvurdum idatadan bugun icin sorguladığımda transfer yazıyo ne ifade ediyo bilgin varmi?
eğer ilk gördüğünüz durum buysa, kuvvetle muhtemel pasaportunuz konsolosluğa gidiyor.
Bilgiler için çok teşekkürler
geçen sene blogunuzdan öğrendiğim şekilde pasaportumu aldım ve yurt dışı gördüm geldim. çok faydalı bir yazı gerçekten eksiksizdi. teşekkürler. blogunuzu takip ediyorum. bir süredir aktif değil umarım bırakmazsınız.
merhabalar ,
Almanya bir onceki vizemi 1 aylik verdi . Simdi de 6 gunluk. Acaba vizem varken yeniden basvurabilir miyim ? Suremi uzatmak icin nasil bri islem yapabilirim acaba ?
Tesekkurler
anladığım kadarıyla vize başvuru formunda gidiş dönüş tarihi yazdığınız için 6 günlük vize almışsınız.Yanlış bilgi vermek istemem, bu yüzden IDATA’yı aramanız doğru olabilir.
Çok güzel ve işe yarar bir rehber olmuş, emeği geçenlere teşekkürler…
Merhabalar ben enişteme davetiye gönderdim Almanya için benim sorum ne vizesi oluyor bu ve eniştem çalışıyor ama sigorta sı yok bi sıkkıntı çıkarmı
Eniştenizin alması gereken vize Schengen vizesidir.Sigortası olmayan birinin (öğrenciler hariç) çalıştığına dair bir belge götürme imkanı olmadığından, yüklü miktarda bir banka cüzdanı olmadan vize alma olasılığı maalesef çok düşüktür.
güzel bir yazı olmuş.
Yazınız için çok teşekkürler. Baya faydalı bir makale olmuş
Schengen vizesi almak gerçekten çok zor bu konuda danışmanlık veren firmalarla çalışmak en iyisi.
sizi anlıyorum herkes ekmeğinin peşinde fakat müşteri avlayacağınız yer burası değil.
Hocam yapmayın ne olacak bi linkten:))
Merhabalar, abim almanyada yasıyor ve beni oraya davet edicek. Öğrenciyim ve abim davet mektubunda benim tüm masraflarımı karsılayacagını yazacagı için benim yinede anne veya babamı sponsor göstermem gerekiyor mu ? Birde benim gelirim olarak KYKdan aldığım öğrenim kredisi var bunun ekstrelerini vermem gerekir mi?
Sizi davet eden abiniz davet mektubunun yanında gelirleriyle ilgili bir belge yolladıysa, bunu babanızın gelir belgeleriyle birlikte ek olarak veriniz.Sponsorluk belgenize abinizi de ekleyebilirsiniz.sizin öğrenci olarak vermeniz gereken herhangi bir gelir belgesi yoktur.
Teşekkür ederim. Bir de seyahat sağlık sigortası için SGK’dan bir belge almamız gerekir mi yoksa illede sigorta
şirketlerinden mi kendimizi sigortalatmamız gerekiyor? Babamın sigortasından yararlanıyorum çünkü. Sgkdan
sigortalı oldugumuza dair bir belge alsak yeterli olur mu? 🙂
Teşekkürler işte hizmet budur.