Pardus’ta uzun bir dizin altında bulunan uygulamayı, her seferinde o uygulamanın bulunduğu dizine giderek veya uçbirimde dizin yolunu uzun uzun yazarak çalıştırmak meşakkatli bir iş. Bunu script yazarak kolaylaştırmak istedim ama beceremedim. Sağolsun Hüseyin bu konuda yardımcı oldu.
Bunun için izlenecek adımları ve komutları aşağıya ekledim:
1 2 |
touch dosyaAdi.sh sudo nano dosyaAdi.sh |
Birinci satırda .sh uzantılı script dosyamızı oluşturduk, “dosyaAdi” yerine istediğinizi yazabilirsiniz. İkinci satırda ise .sh dosyasının içini doldurmak için dosyayı uçbirimde açtık. Dosyayı açtıktan sonra içini doldurmak tamamen bize kalmış durumda. Ben TightVNC’nin JAR dosyası üzerinden anlatacağım. Dosya içini doldurmaya devam ediyoruz…
1 2 3 4 |
#!/bin/bash # TightVNC jar execute cd /dizinUstYolu/tightvncjava/ sudo java -jar tightvnc-jviewer.jar |
Dosyanın içini doldurduk. #! ile başlayan satır, programın karakterini yani BASH kabuğu altında çalışacağını belirtir. Alttaki # ile başlayan iki satır ise yorum kısmı. Betiği ayırt etmek için bir şeyler yazmak faydalı olur, yazmayabilirsiniz de.. cd komutu ile betik dosyasının çalıştıracağı uygulamanın yolunu ekledik. Son satırda da uygulamayı çalıştıracak komutu yazdık. Sırasıyla CTRL + O ve CTRL + X kısayolları ile dosyayı kaydedip çıktık.
1 2 3 |
sudo cp dosyaAdi.sh /bin/ ln -s /bin/dosyaAdi.sh /bin/betikKisayolu sudo chmod 777 betikKisayolu |
İlk komutla dosyayı /bin/ dizini altına kopyaladık. İkinci komutla betiği hangi komutla çalıştıracağımızı belirledik(betikKisayolu). Son olarak betikKisayolu’na okuma-yazma-çalıştırma yetkisi verdik.
Artık uçbirimde sadece betikKisayolu’nu yazarak uygulamayı çalıştırabiliriz.
Teşekkürler
Merhabalar, sitemizin dosyalarını barındırmak gibi bir projemiz var. Yerel olarak kullanmayı başarabilirsek burada ki paylaştığınız bilgileri kullanacağız. Teşekkür ediyorum.
Ramazan Hocam, paylaşımın için teşekkürler. Bilişim hukuku’na bakıyorum. Blogumda kaynak göstererek paylaşabilir miyim makalenizi?
Tabi ki.. Ben de teşekkür ederim ilginiz için.