Pardus’ta yerel uygulamayı veya betik dosyasını kısayol komutu atayarak çalıştırmak

Pardus’ta uzun bir dizin altında bulunan uygulamayı, her seferinde o uygulamanın bulunduğu dizine giderek veya uçbirimde dizin yolunu uzun uzun yazarak çalıştırmak meşakkatli bir iş. Bunu script yazarak kolaylaştırmak istedim ama beceremedim. Sağolsun Hüseyin bu konuda yardımcı oldu.
Bunun için izlenecek adımları ve komutları aşağıya ekledim:

Birinci satırda .sh uzantılı script dosyamızı oluşturduk, “dosyaAdi” yerine istediğinizi yazabilirsiniz. İkinci satırda ise .sh dosyasının içini doldurmak için dosyayı uçbirimde açtık. Dosyayı açtıktan sonra içini doldurmak tamamen bize kalmış durumda. Ben TightVNC’nin JAR dosyası üzerinden anlatacağım. Dosya içini doldurmaya devam ediyoruz…

Dosyanın içini doldurduk. #! ile başlayan satır, programın karakterini yani BASH kabuğu altında çalışacağını belirtir. Alttaki # ile başlayan iki satır ise yorum kısmı. Betiği ayırt etmek için bir şeyler yazmak faydalı olur, yazmayabilirsiniz de.. cd komutu ile betik dosyasının çalıştıracağı uygulamanın yolunu ekledik. Son satırda da uygulamayı çalıştıracak komutu yazdık. Sırasıyla CTRL + O ve CTRL + X kısayolları ile dosyayı kaydedip çıktık.

İlk komutla dosyayı /bin/ dizini altına kopyaladık. İkinci komutla betiği hangi komutla çalıştıracağımızı belirledik(betikKisayolu). Son olarak betikKisayolu’na okuma-yazma-çalıştırma yetkisi verdik.

Artık uçbirimde sadece betikKisayolu’nu yazarak uygulamayı çalıştırabiliriz.

Pardus’ta yerel uygulamayı veya betik dosyasını kısayol komutu atayarak çalıştırmak” üzerine 4 düşünce

  1. Merhabalar, sitemizin dosyalarını barındırmak gibi bir projemiz var. Yerel olarak kullanmayı başarabilirsek burada ki paylaştığınız bilgileri kullanacağız. Teşekkür ediyorum.

  2. Ramazan Hocam, paylaşımın için teşekkürler. Bilişim hukuku’na bakıyorum. Blogumda kaynak göstererek paylaşabilir miyim makalenizi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*