Pardus 2011’de İlk Ayarlar

Kaptan'a "Merhaba" Deyin

Pardus kurulumunu bitirip kullanıcı yapılandırmanızı yaptınız. Artık taptaze bir Pardus'a sahipsiniz. Ancak Pardus ile özgür denizlere yelken açmadan önce yapmanız gereken bir şey daha var; Kaptan'ınıza gemiyi gezdirmek.

 

KaptanKaptan, Pardus'u ilk kurduğunuzda temel yapılandırmaları yapmanızı sağlayan bir Pardus bileşenidir. Fare, masaüstü, görünüm gibi temel ayarları en kolay şekilde yapmanıza yardımcı olan Kaptan, Pardus'u ilk açtığınızda karşınıza çıkarak size yardım ediyor.

 

 

Kaptan Turu

Kaptan ilk olarak size "Fare" ayarlarını sunar. Burada fare için iki ayar bulunmaktadır. İlki çift tık ya da tek tık ayarıdır. Öntanımlı olarak çift tık gelir, ama isterseniz tek tık da kullanabilirsiniz. İkinci ayar ise solaklar içindir. Fare kullanımını sol ele göre ayarlar.

KaptanSıra geldi "Temalara". Temalarda belli şablonlarla Pardus'unuzun görünüşünü özelleştirebilirsiniz. Elbettei bu standartlarda kalmak zorunda değilsiniz, sonradan istediğiniz gibi detaylı yapılandırabiliyorsunuz. Gene de bu ilk ayarlar rahat bir ayarlama sunacaktır. Görünüm için ayarlanan şablonların dışında Pardus ile öntanımlı gelen iki farklı simge seti olan "Oxygen" ve "Milky" simge temalarını seçebilirsiniz. Ayrıca bunları sonradan da değiştirmeniz mümkün. Hatta yenilerini ekleyebilirsiniz. Bir de masaüstünüzün yeni nesil KDE4 görünümünde (Masaüstü Görünümü) olmasını (Sadece programcıklar için ayrılmış, masaüstü simgelerinin bile programcık olarak gözüktüğü görünüm) ya da alıştığınız masaüstü yapısı olan simgeli görünüm (Dizin Görünümü) olmasını seçebilirsiniz.

KaptanTemaların ardından "Menü" ayarları ile karşı karşıyayız. Burada menü stilinin nasıl olacağı belirlenir. Pardus bu konuda üç alternatif sunar:

  • Kick-off Menü: Gelişmiş ve organize bir menüdür. Her şey beş ayrı sekmenin içine gömüldüğü için fazla yer kaplamaz.

  • Basit Menü: En temel menü tipidir. Basit bir yapısı vardır.

  • Lancelot Menü: Epey gelişmiş bir menüdür. Kick-off'un sahip olmadığı pek çok yeteneğe sahiptir. Örneğin yeni gelen e-postalarınızı listeleyebilir ya da her şeyi sadece üstünde bir süre durarak açabilir. Ama bu menü hâlâ deneysel yapıdadır.

KaptanBunu da geçtikten sonra "Duvar Kağıdı" ayarları bizi karşılıyor. Pardus ile kurulu gelen bir sürü güzel duvar kağıdı olduğu gibi isterseniz kendi istediğiniz bir duvar kağıdını ekleyebilirsiniz. Elbette sonradan değiştirebiliyorsunuz.

KaptanSıradaki ayarımız "Kullanıcı Resmi". Burada kullanıcı resminizi belirliyorsunuz. İster bir resim dosyasından belirleyebilir, isterseniz de kameranızı kullanarak bir resim çekebilirsiniz.

KaptanArdından "Paket Yöneticisi" ayarları geliyor. Paket Yöneticisi, Pardus'un uygulama kurmak, güncellemek ya da kaldırmak için kullandığı araçtır. Buradan Paket Yöneticisinin sistem çekmecesinde gözükmesi, güncellemeleri otomatik takip etmesi gibi ayarları yapabilirsiniz.

KaptanBundan sonra geliştiricilerimize yardımı dokunacak bir kısım geliyor. "Smolt" adlı bir özellik, sizin donanım bilgilerinizi listeleyerek isterseniz bunları geliştiricilere gönderebiliyor. Bu sayede sizin bilgisayarınızdaki bir hatada bu liste geliştiricilerin işine yarıyor.

KaptanŞu ana kadar yapılmış hiç bir ayar uygulanmadı. "Özet" kısmında yaptığınız ayarların ne olduğu listeleniyor. "Ayarları Uygula" butonuna bastığınız anda ayarlarınız uygulanıyor ve bir veda ekranı ile karşılaşıyorsunuz. Sizi daha detaylı ayarlamalar yapabileceğiniz "Sistem Ayarlarına" ve Pardus hakkında yardım alabileceğiniz adreslere yönlendiriyor.

Kaptan

 

Ekran Kartı Yapılandırma

"Sistem Ayarları – Ekran ve Monitör – Ekran Kartı Sürücüsü" altından ayarlayabileceğiniz sürücüde öntanımlı olarak açık kaynak kodlu sürücüler kullanılır. Eğer isterseniz ekran ekran kartı üreticinizin kendi yayınladığı sürücüyü de kullanabilirsiniz. Ya da temel ihtiyaçları karşılayan güvenli sürücüyü seçebilirsiniz.

Kaptan

Tüm bunlar bittikten sonra Pardus'unuzu daha da size özgü yapmak isterseniz Masaüstünüzü Renklendirin yazısını okuyabilirsiniz.

Yorum Yap