2. Çevre Ekonomisi ve Mali Politikalar (MLİ 461)

Ders İçeriği

2021-2022 Güz Dönemi Vize Sınavı Makale Listesi

Haftalık Okuma Listeleri:

1. Hafta

1- ÇEVRE SORUNLARI İLE MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKALARI (Kete, H., Aydın, M. S., & Kaya, H. ÇEVRE SORUNLARI İLE MÜCADELEDE MALİYE POLİTİKALARI. Journal of Life Economics4(2), 167-190)

2- Kentleşme ve Çevre Sorunları (Özdemir, Z., & ÖZEKİCİOĞLU, A. G. H. (2006). KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi11(1), 17-30)

2. Hafta

1- Çevresel Dışsallıklarda Kamu Ekonomisi Çözümleri (KARGI, V., & Yüksel, C. (2010). Çevresel Dışsallıklarda Kamu Ekonomisi Çözümleri. Maliye Dergisi159, 183-202)

2- SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ÇERÇEVESİNDE ÇEVRE POLİTİKALARI VE MALİ ARAÇLAR (Toprak, D. (2006). Sürdürülebilir kalkinma çevresinde çevre politikalari ve mali araçlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (4), 146-169)

3. Hafta

1- Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yeşil Ekonomi Düşüncesi Ve Mali Politikalar (Yalçin, A. Z. (2016). Sürdürülebilir kalkınma için yeşil ekonomi düşüncesi ve mali politikalar. Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi6(1), 749-775)

2- SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA ÇEVRE FAKTÖRÜ TEORİK BİR BAKIŞ (Alagöz, M. (2007). Sürdürülebilir kalkınmada çevre faktörü: Teorik bir bakış. İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi–Türk Dünyası Kırgız–Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü Celalabat–KIRGIZİSTAN, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, ISSN, 1-12)

4. Hafta

1- Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerde Çevre Vergisi Reformları ve Türkiye’deki Durumun Değerlendirmesi (Çelikkaya, A. (2011). Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerde Çevre Vergisi Reformları ve Türkiye’deki Durumun Değerlendirilmesi.)

2- BİR ÇEVRE VERGİSİ TÜRÜ OLARAK ENERJİ VERGİSİ FOSİL YAKITLARIN VERGİLENDİRİLMESİ (Gündüz, İ. O. (2013). BİR ÇEVRE VERGİSİ TÜRÜ OLARAK ENERJİ VERGİSİ: FOSİL YAKITLARIN VERGİLENDİRİLMESİ-II. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi22(2), 127-143)

5. Hafta

1- ÇEVRE VERGİLERİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI (Canpolat, S. (2009). Çevre Vergileri ve Türkiye Uygulaması. TC Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye (Kamu Ekonomisi) Anabilim Dalı, Ankara)

2- ÇEVRE VERGİLERİNİN YEREL YÖNETİM DÜZEYİNDE UYGULANMASI AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI (Gündüz, İ. O., & Agun, B. H. (2013). ÇEVRE VERGİLERİNİN YEREL YÖNETİM DÜZEYİNDE UYGULANMASI: AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI. Maliye ve Finans Yazıları1(99), 55-79)

6. Hafta

1- iklim_degisikligi_cerceve_sozlesmesi_ve_turkiye (İşleri, D. S. (2014). İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Türkiye. ty), http://www. dsi. gov. tr/docs/iklimdegisikligi/iklim_degisikligi_cerceve_sozlesmesi_ve_turkiye. pdf, 1-4)

2- KYOTO PROTOKOLÜ (Çevre, T. C., & Bakanlığı, O. (2008). Kyoto Protokolü Esneklik Mekanizmalar ve Diğer Uluslararası Emisyon Ticareti Sistemleri. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara)

7. Hafta

1- Küresel Kirlenme Sürdülebilir Ekonomik Büyüme ve Çevre Vergileri (Özdemir, B. (2009). Küresel Kirlenme Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme ve Çevre Vergileri. Maliye Dergisi156, 1-36.)

2- Küreselleşme Sürecinde Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Sürdürülebilir Bir Çevre (Kaypak, Ş. (2011). Küreselleşme sürecinde sürdürülebilir bir kalkınma için sürdürülebilir bir çevre. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi2011(1), 19-33)

8. Hafta

1- Yenilenebilir Enerji, Çevre ve Ekonomik Büyüme İlişkisi Secilmiş Ülkeler için Ampirik Bir Analiz (Acaravcı, A., & Erdoğan, S. (2018). Yenilenebilir Enerji, Çevre ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Seçilmiş Ülkeler için Ampirik Bir Analiz. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi13(1), 53-64)

2- Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Teşvikler ve Türkiye (Hotunoğlu, H., & Yılmaz, O. (2015). Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Teşvikler ve Türkiye. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi2(2), 78-91)