«

»

Tem 21 2014

Hobi için, ucuz ve kolay bulunan ahşap etkinlik malzemeleri

Ahşap hobisi

Bir süredir ilgilendiğim konu hakkında yazmak istedim. Hobi amaçlı ahşap işleri. Çok geniş kapsamlı bir konu aslında. Benimkisi sadece amatörün de amatörü eğlence. Çocuğa etkinlik yapayım derken kendimi de eğlendiriyorum. Yaptığım işi de beğeniyorum, keyif te alıyorum. Bu nedenle paylaşmak istedim.

Amaç net: Ucuza ve kolay bulunabilir malzemeleri topla, kes, yapıştır, birşeye benzetmeye çalış, istersen boya ve cilala. Bazen birşey yapmaya çalışırken, bambaşka birşey çıkabiliyor :)

CAM00638Yanda en temel malzemelerimin fotosunu koydum. Soldan sağa: Kavela, kürdan, tek kullanımlık çay karıştırıcı, çöp şiş kebap şişi, Adana kebap şişi, mandal. Üstte de jüt ipi. Ahşap malzemelerin ortak özelliği, genelde hepsi atıntı ağaçlardan yapıldığı için, çok ucuz malzeme olması. Aslında bu yazıyı yazmamın amacı da bu. Çoluk-cocuk hem eğlenmek hem de etkinlik yapmak için, ucuz malzemelerle güzel vakit geçirilebildiğinden bahsetmek istiyorum.

Kavela; mobilyaların parçalarını birleştirirken destek olması için kullanılan küçük silindirik plastik veya tahta parçası. Küçük kesilmiş olarak ya da  1m civarı boy olarak ta bulmak mümkün. 6-8-10-12mm çapında olanları olabiliyor. Nalburlarda satılır, her nalburda olmaz. Bilecik’te yok. Plastik olanı bu tarz uygulamalarda pek işe yaramıyor tabi ki. Kilogramı 6-10TL civarında. Ebatına göre de 1kg malzemede 300-1000 civarı kavela olabiliyor.

Kürdan, tahta çay kaşığı, tahta şişler, dondurma çubuğu, dişçi muayene çubukları, vb. gibi malzemelerin tamamı kesilip biçilen ve yapıştırılan malzemeler. Ucuz olduğu için gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Bulunması da kolay. Ambalaj malzemesi satan dükkanlarda oluyor. Bilecik’te bile var :)

Mandal, sıkıştırma işlemlerinde işe yarıyor. Ahşap olması çok önemli değil ama lazım olduğunda, mandalın da ahşabını değerlendirebilirsiniz. Eskiden ahşap mandallardan sallanan sandalye yapardık mesela.

Jüt ipi (Kenevir lifi, Kendir): İllaki de bundan olacak diye birşey yok, ama hem doğal görünümü hem de doğal malzeme olması nedeniyle tercih sebebidir. Özellikle hayvan için oyuncak yapıyorsanız, plastikten daha güvenlidir.

PVA tutkal (beyaz tutkal diye bilinen, klasik ağaç tutkalı): Fotoda gözükmüyor ama en önemli kısımlardan birisi. Bildiğim kadarıyla toksik madde içermiyor. Su ile kolayca temizlenebiliyor. Sürüldükten sonra en az 10 dakika rahat rahat çalışmaya devam edilebiliyor. 1 gün içerisinde ahşaptan daha sağlam oluyor.

İşe yarayabilecek ilave malzemeler

İşkence: Mandalın yeterli olmadığı sıkıştırma işlerinde (geniş ağız ve yüksek basınç gibi) işe yarıyor. Nalburlarda ve yapı marketlerde bulabilirsiniz.

Kesiciler: Makas, yankeski, tırtıklı bıçak. Özellikle tırtıklı bıçak testere gibi güzel kesim yapıyor:

Mengene. Ucuza milyoncularda da yapı marketlerde de var. Ufak, masaya takılan bir mengene iş görecektir.

Evdeki bilimum ıvır zıvır malzemeler (karton kutu, mukavva parçası, boncuk, düğme, vb.)

Sıcak silikon tabancası ve silikon.

Hızlı yapıştırıcı. Japon yapıştırıcısı ve yanında aktivatör sprey ile birlikte paket halindedir. Toksik malzeme olduğu için, az ve dikkatli kullanılmalıdır. Anında yapışması istenen durumlarda kullanılabilir. 1 dakika pres yeterli oluyor.

İşe yarayabilecek ilave pahalı malzemeler

El motoru. Mümkünse Dremel veya Proxxon. Ben Bavaria aldım, Einhell ile aynı alet. Gürültü yapıyordu, vidalarını sıktım düzeldi. Şaftta yalpa var. Yanında gelen aparatları da kalitesiz. Ama benim 60TL’ye aldığım aynı seti Dremel’den alsaydım 300’den aşağı olmazdı.

Dekupaj testeresi. İnce plaka malzeme keserken işe yarayacaktır. Gerçi Dremel’in 565 numaralı aparatı da benzer iş yapıyor ama dekupajın yerini tam olarak tutmaz.

Diğer

Başkalarının yaptığı örnek çalışmalar için buraya tıklayabilirsiniz.

Kürdandan binalar yapmak gibi manyaklık seviyesi için tıklayınız.

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 23 access attempts in the last 7 days.