«

»

Oca 24 2012

Rsyslog ve LogAnalyzer kurulumu

Merkezi bir Linux log sunucusu yapmak, logları veritabanına kaydetmek ve web tabanlı log incelemesi sağlamak için gerekli oolan yapılandırmadan bahsediyorum. Farklı alternatifler de vardır muhtemelen, ama aşağıdaki yöntemi denedim ve beğendim.

Bileşenler:

  • Debian: sunucu için kullanılan distro
  • Rsyslog: tüm logları toplayıp veritabanına kaydetmek için kullanılacak olan araç
  • Adiscon LogAnalayzer: veritabanına yazılmış olan log'ları incelemek, süzmek, raporlamak için kullanılan araç. Web'te demosu mevcut.
  • MySQL: kullanılan veritabanı yönetim sistemi

Rsyslog Kurulumu

1) MySQL kurulumunun yapıldığını varsayıyorum. Öncelikle rsyslog'un makineye kurulması lazım:

aptitude install rsyslog rsyslog-mysql

2) /etc/rsyslog.conf dosyasını düzenle. UDP/TCP portlarını açarak, dışarıdan log gönderen cihazların dinlenmesini sağla.

3) rsyslog'un kayıt yapabilmesi için, mysql üzerinde bir DB oluştur, bir de kullanıcı oluştur ve kullanıcıya bu DB için tam yetki ver. rsyslog'un veritabanına doğru kayıt yapabilmesi için, rsyslog tarafından sağlanan tablo yapılarını oluştur:

4) Dinlenecek ve veritabanına kaydedilecek olan log tipi için, bir yapılandırma dosyası oluşturup (/etc/rsylog.d/logyapilandirma.conf) düzenle:

    $ModLoad ommysql
    local7.* :ommysql:DBsunucu,DBismi,DBkullanici,DBparola

5) rsyslog servisini yeniden başlat ve logların veritabanına doğru gelip gelmediğini kontrol et.

LogAnalyzer Kurulumu

6) Programı indir: http://loganalyzer.adiscon.com/downloads

7) tar.gz içinden çıkan src klasörünü web'ten erişilebilir bir yere koy. web kullanıcısına bu klasöre yazma yetkisi ver. Diğer klasörler lazım değil.

8) web üzerinden bu klasöre eriş ve kurulum sihirbazını tamamla.

 

Bitti.

  1. Mehmet

    "7) tar.gz içinden çıkan src klasörünü web'ten erişilebilir bir yere koy. web kullanıcısına bu klasöre yazma yetkisi ver. Diğer klasörler lazım değil."  Hocam 755 mi 777 mi yapacağım.

    1. Murat Özalp

      Dosyanın sahibine göre değişir. Sahibi root ise, www-data kullanıcısının (web kullanıcısı) yazabilmesi için (other olmuş olur), 777 yapman gerekir. Veya daha kolayı, klasörün sahipliğini değiştirmektir. Şöyle: chown www-data -R /var/www/klasör_adı

Bir Cevap Yazın

Bad Behavior has blocked 20 access attempts in the last 7 days.